L’Arxiu Comarcal del Berguedà rep unes 45.000 fotos de Joan Ribera

La família del fotògraf Joan Ribera i Fornells, fill de Guardiola de Berguedà (1921-2005), cedeix a l’Arxiu Comarcal del Berguedà gairebé 45.000 imatges captades per Ribera. Una cessió que el director de l’arxiu, Xavier Pedrals, ha qualificat “de molt important”. Es tracta de 29.000 diapositives, i 14.500 imatges en negatiu, en blanc i negre i en color, des dels anys 40 fins a inicis del segle XXI. Aquest material es digitalitzarà i es penjarà a Internet. “Estem molt contents perquè Joan Ribera va ser dels millors, si no el millor fotògraf del Berguedà del segle XX, i ara les seves fotos estaran a l’abast de tothom, es podran consultar i veure imatges del Berguedà d’altres èpoques”, ha comentat Pedrals.

L’anunci de la cessió el va fer la filla de Joan Ribera, Maria Victòria Ribera, en l’acte de lliurament de premis del VIII Concurs de Fotografia del Berguedà ‘Memorial Joan Ribera i Fornells’, que es va fer diumenge a Guardiola. Un acte que va servir per conèixer els guanyadors de l’edició d’enguany del certamen, que ha comptat amb la participació de 24 fotografies.

Concurs en format digital

24 fotos presentades a concurs. És la xifra és més baixa dels últims anys, i per això l’organització del concurs ja ha anunciat que l’any que ve el concurs serà en format digital. Els participants no hauran de presentar les seves fotos en paper, fet que segons Xavier Pedrals “és car, i això ha fet que en tots els concursos hagi baixat el nombre de concursants”.

‘Qui no vulgui pols…’, de Josep Pont i Roca, guanya el concurs

Ambtot, els organitzadors estan contents amb les fotos presentades al concurs d’enguany, “sobretot per la qualitat de les obres”. El jurat no ho va tenir fàcil. La foto guanyadora va ser ‘Qui no vulgui pols…’ de Josep Pont i Roca, que es va emportar un trofeu d’una càmera antiga de col·lecció i 360 euros. El segon premi se’l va endur Rita Gómez Cardona per ‘Sant Julià de Fréixens’. I el premi categoria Guardiola de Berguedà va recaure a la foto ‘Emblanquinada’, captada per Carles Amills Clotet. Tots dos es van endur també el trofeu i 250 euros. I el jurat va atorgar dos accèssits, un a la imatge ‘Corba’, d’Albert Garrido Casòliva; i l’altre a ‘Punt de llum’, de Josep Pont i Roca.

Exposició de les fotos

Totes les obres presentades al Concurs de Fotografia del Berguedà ‘Memorial Joan Ribera i Fornells’ es poden veure fins a mitjans de novembre a Guardiola de Berguedà. I del 21 de novembre al 21 de desembre s’exposaran a Berga, al Pavelló de Suècia.

X