La berguedana Marie Kapretz parla del procés sobiranista català a Essen, Alemanya

La regidora d’ERC a Cercs i membre de l’executiva comarcal, Marie Kapretz, ha pronunciat una conferència a Essen (Alemanya), convidada per la secció alemanya de l’ANC i davant d’un nombrós públic.

mariekapretzessen2 (Medium)mariekapretzessen3 (Medium)

Kapretz va explicar l’independentisme català al públic alemany i les raons del moviment cívic que està impulsant el país per a la creació d’un estat propi. Va exposar el moment actual i els últims fets polítics que s’han viscut, així com també va fer un repàs de la relació Catalunya-Espanya, ja des de la impugnació de la proposta d’Estatut.

També va analitzar el moviment cívic a través de fets històrics que justifiquen la unitat cultural i política de Catalunya: l’existència d’un parlament propi ja en l’any 1021 (Assemblea de Pau i Treva) i la conquesta de Barcelona com a conseqüència de la Guerra de Successió 1714 amb la posterior pèrdua dels drets civils.

El nombrós públic assistent estava format per catalans que viuen a Alemanya i per alemanys que es van interessar pel procés i la realitat del nostre país. Entre ells hi havia membres del SPD, el partit socialdemòcrata alemany actualment en govern en coalició, del partit DIE Linke i del sindicat IG Metall.

De part de l’SPD va assistir Bernhard von Grünberg, membre del Parlament del Land Renania del Nort‐Westfalia. Von Grünberg va venir a Catalunya com a membre de la delegació d’observadors internacionals del procés participatiu del passat 9 de novembre. En aquest sentit, també va explicar breument la seva visió del procés participatiu. Va dir que el fet que hi hagués molts pocs punts de votació significava un obstacle per la participació. I va destacar que no hi va haver en cap moment coaccions als votants. Que va ser un procés democràtic de base i pacífic. Va subratllar la manca de diàleg per part del govern espanyol i la poca visió política dels representants dels interessos estatals. També va animar als catalans a trobar solucions i propostes justes de finançament per poder fer una proposta de consens al govern central. En aquest punt del debat, assistents catalans van dir que la confiança en qualsevol negociació amb l’estat està totalment perduda. Des del seus punts de vista seria un malbaratament de temps i energia tornar a intentar trobar un consens amb l’estat.

mariekapretzessen4 (Medium)