Gironella celebra el 25è aniversari del tast de blat de moro escairat amb 25 plats cuinats amb aquest producte

Fa 25 anys el xef berguedà Miquel Márquez, del restaurant Sala de Berga, va recuperar de l’antiga gastronomia berguedana l’escudella de blat de moro escairat. El va anomenar Plat de la Pau. I Gironella se’l va ser seu incorporant-lo com a acte central de la Fira de la Puríssima, de cada 8 de desembre.

Compleix 25 anys. I per celebrar-ho, Gironella va celebrar ahir, dijous, un acte de reconeixement i agraïment a persones que ho han fet possible. Es va fer un sopar en forma de pica-pica a peu dret a l’Església Vella de Gironella, amb la participació de setanta persones. Un àpat curiós, singular, atractiu i molt bo. Amb aquests adjectius definien els comensals els 25 plats que va elaborar el cuiner de La Cabana, Jordi Badia, per a l’ocasió, i tots amb el blat de moro com a protagonista. Per exemple: coca de vidre amb blat de moro i cansalada, fulla de blat de moro i bolets, probeta de brou d’ànec, blat de moro i tòfona, espaguetis de blat de moro amb bolonyesa de caldo, crema de blat de moro amb pilota de pollastre de pagès, cassola tradicional de blat de moro, i entre d’altres plats, calamarcets farcits de blat de moro. També les postres: blat de moro dolç amb llet i xocolata amb cansalada i xocolata amb blat de moro, al costat d’un gran pastís. I tot plegat amenitzat amb veu i guitarra d’Anaïs Vila.

blatdemoro3blatdemoro2blatdemoro5blatdemoro9

Al final de l’acte, es va retre homenatge a persones que han fet possible aquest primer quart de segle de vida del blat de moro escairat. Es van lliurar diplomes i també se’n faran arribar a persones que no hi van poder assistir. En total, 45 homenatjats.

blatdemoro8blatdemoro7blatdemoro10

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Gironella, va voler celebrar els 25 anys del tast del blat de moro escairat i donar les gràcies als que ho han fet possible. Així ho van fer palès en els seus parlaments tant l’alcalde de la vila, David Font, com la regidora de Comerç, Maria Àngels Sallés, que van desitjar molts anys més al tast d’escudella de blat de moro.

Un tast (enguany amb Jordi Badia al capdavant) que es farà dilluns, 8 de desembre, en el marc de la Fira de la Puríssima. Serà a 2/4 de 12 del migdia a la Placeta del barri antic de Gironella. I aquest no serà l’únic acte de la fira. Durant tota la jornada hi haurà artesans i parades nadalenques, així com un ampli ventall de propostes. Consulta els actes.