La 42a Festa de la Matança del Porc de Borredà reparteix diumenge 200 quilos de productes porcins

El diumenge dia 15 de febrer, Borredà celebrarà la Festa de la Matança del Porc . Una festa iniciada 42 anys enrere, per una juguesca entre uns quants amics. Ho ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat Joan Roma, l’alcalde del municipi. D’aquell fet inicial, es va començar una tradició que ha arribat a dia d’avui. Segons explica Roma “l’empresa Catalana de Pinsos ofereix un porc de molt bon pes, i la fleca ‘Pa amb Xocolata’ hi posa el pa”. L’Ajuntament de Borredà completa la festa amb una aportació de 80 quilos de botifarra negra, la beguda i d’altres materials per l’esmorzar “així com la infraestructura per dur a terme la festa”. El porc es sacrifica la nit abans de la celebració, i sol pesar uns 120 quilos.

L’ajuntament hi afegeix 80 quilos de botifarra negra, amb la qual cosa, el total que es reparteix durant l’esmorzar són d’uns 200 quilos de productes del porc. S’acompanya el porc amb uns 60 quilos de pa, i uns 40 litres de beguda, servida en porrons .

Els productes del porc es couen davant la gent, a la Plaça Major, a partir de les 9.30 del matí, fins esgotar tots els productes. També a la Plaça Major cremen 3 petites fogueres de llenya perquè, qui vulgui,pugui torrar el pa i recuperar les torrades amb all o sal, i oli.

Durant el matí, es pot visitar una exposició de fotos i material de la matança, en el Centre Cívic, situat a poc menys de 100 metres de la Plaça Major. Una exposició que manté viu el record de les grans festes que es feien a les cases de pagès el dia de la matança, i que rememora quins utensilis feien servir per aquesta ocasió.

Cap a la 1 del migdia, acaba la festa, que espera aplegar unes 400 persones.

Com tota festa popular, remarca l’alcalde local, “aquesta no es podria dur a terme sense el treball voluntari de més d’una vintena de persones”. En el de la matança del porc, els voluntaris són coordinats per Josep Roma. I en el cas de l’exposició, per Concepció Barniol. Tot plegat fa que Borredà “tingui un dia complert, assaborint els productes del porc, del pa, i altres productes i que els visitants aprofitin unes hores per gaudir del poble i, si es vol, quedar-se a dinar en algun dels bars i restaurants del poble”, ha dit el batlle.

X