L’Arxiu Municipal de Gironella obre amb 3.400 documents i conserva el Llibre de Privilegis reials de la vila de 1405

El nou Arxiu Municipal de Gironella s’ha inaugurat recentment, després d’una detallada tasca en què s’han inventariat tots els documents que va recollir l’historiador municipal i arxiver, Josep Busquets; a qui va dedicada aquesta nova instal·lació i que va morir fa dos anys.

És un espai de reconeixement a una persona que va treballar vetllant per la documentació que tenia relació amb la vila pràcticament tota la seva vida. Un dels documents de més valor que s’hi conserven és el Llibre de Privilegis reials del municipi. “La major part dels fons documentals dels pobles comença a partir del segle XVIII o XIX, a Gironella s’inicia el 1405 amb aquest document”, ha volgut remarcar l’alcalde d’aquest municipi, David Font, en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

L’espai inaugurat el divendres 27 de març, amb una quarantena d’assistents entre els quals també familiars de Josep Busquets, compta amb més de 3.400 registres de documents, un dels quals – el Llibre de Privilegis reials del municipi – s’arriba a remuntar a aquest 1405, “una peça única d’un gran valor”, segons també ha explicat el regidor de Cultura, Martí Santamaria.

En aquesta obra poc comuna a la resta de municipis de la comarca, s’hi recullen tots els privilegis i concessions que la vila va anar adquirint del rei.

Durant l’acte d’obertura, l’alcalde de Gironella, David Font, va agrair, a més, la generositat de Josep Busquets per recopilar tota la documentació vinculada amb el municipi. Recollir informació, papers i documents antics era la passió del desaparegut Busquets, segons l’alcalde. “Hi podem trobar la revista del poble, programes de la Festa Major, documentació de l’Escola, fins i tot tiquets de balls populars o bosses de comerços amb estampats”, ha destacat Font. Per David Font és, precisament, la cura amb què Busquets guardava qualsevol document que tenia relació amb la vila el que fa que aquest arxiu sigui especialment complet.

Ubicat al carrer Pont Vell, 19, al casc antic de Gironella, tothom qui vulgui consultar la documentació de l’arxiu podrà fer-ho sol·licitant-ho a l’Ajuntament. Font, però, també ha recordat que gran part de la documentació, en què s’hi pot trobar tot tipus de testimoni escrit de la història de la vila, està digitalitzada i es pot consultar a través de la Xarxa d’Arxius de la Generalitat.