El Forn 2019

Política

Gironella i Guardiola mantenen l’estelada a la façana consistorial, Avià l’ha treta i Puig-reig ho parlarà amb la resta de grups

Gironella i Guardiola mantenen l’estelada a la façana consistorial, Avià l’ha treta i Puig-reig ho parlarà amb la resta de grups

Diversos ajuntaments del Berguedà mantenen l’estelada a la façana consistorial, tot i el requeriment de la Junta Electoral Central, que ha prohibit aquest tipus de banderes en edificis públics després d’una denúncia feta per Societat Civil Catalana. Si l’Ajuntament de Berga ja ha relatat que no traurà l’estelada que penja d’una finestra de la façana municipal; l’estelada es mantindrà també – per exemple – a Guardiola de Berguedà i Gironella. Aquesta és almenys, de moment, la voluntat d’aquests ajuntaments. A Guardiola, l’alcaldessa Montserrat Ribera ha assegurat que enviaran “una carta” a la Junta Electoral, al·legant que la presència de l’estelada a l’Ajuntament ve d’un acord de ple.

De la mateixa manera, passa a Gironella, on s’explica que ja s’ha rebut la notificació de la Junta Electoral de zona, que fa trasllat de la decisió de l’ens central. “La seguim mantenint”, ha dit l’alcalde David Font, que ha concretat que presentaran un recurs a la decisió de la junta. A Puig-reig, el batlle Antoni Clement ha relatat, per la seva banda, que la decisió es prendrà al llarg d’avui: “Ho parlarem amb la resta de grups, perquè vam aprovar tenir-la per acord de ple”. Llavors, decidiran si la treuen. Encara que si ho fan, serà només fins després de les eleccions.

IMG-20150516-WA0004Una mesura que és, de fet, la que s’ha pres des d’Avià, on l’estelada ha donat pas a un cartell en què s’explica que s’ha retirat la bandera, “per ordre de la Junta Electoral Central”.

La denúncia de Societat Civil Catalana

Originalment – i abans del requeriment general a la junta – Societat Civil Catalana havia denunciat que Berga, Avià, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Puig-reig, així com 321 llocs d’arreu de Catalunya, tenien estelades en llocs públics.

Estic amb tu

Segons la resolució de la Junta Electoral, “durant els períodes electorals els poders públics estant obligats a mantenir estrictament la neutralitat política” i en aquest sentit, afegeixen, “s’han d’abstenir de col·locar en edificis públics i locals electorals símbols que poden considerar-se partidistes”. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha recomanat, per la seva banda, als consistoris acatar l’ordre; que no obstant, s’ha desobeït d’entrada en diversos altres municipis del territori català, com Manresa o Girona.

Avià Estelades Façanes consistorials Gironella Guardiola de Berguedà Puig-reig Societat Civil Catalana

Comentaris