El Patronat de la Patum es planteja establir al 2016 un protocol d’actuació en cas de pluja als passacarrers

El Patronat Municipal de la Patum s’ha proposat poder tenir un protocol d’actuació de cara al 2016 per establir sota quines circumstàncies s’hauria d’aturar el passacarrers en cas de pluja. Aquest és un fet del que ja s’ha parlat al llarg d’aquesta primera part del 2015, arran sobretot que la restauradora, Gemma Rodríguez, detectés certes afectacions en la comparseria després de la forta pluja del dimecres de Patum de 2014. “És una temàtica que hem tractat i no hem resolt, hem parlat amb la restauradora, amb els músics i els caps de colla. Però no són matemàtiques: No podem dir, per exemple, que pararem la Patum a partir d’una quantitat determinada de pluja; perquè aquesta no es pot mesurar”, ha reflexionat Albert Rumbo, gerent del Patronat al final d’una entrevista amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat. Rumbo ha fet èmfasi al fet que “no es tracta tant d’intentar redactar el protocol, com d’estructurar-ho des de baix”. De moment, les converses mantingudes apunten a que el patronat establiria que hi hagués una persona encarregada de prendre la decisió final. “Ho hem consultat amb els caps de colla, els diferents membres del Patronat, i s’apunta que l’última paraula hauria de tenir-la l’alcalde en cada cas, que és president del Patronat”, ha dit Albert Rumbo.

guita_piperDe totes maneres, Rumbo també ha afegit que “sempre es tindria en compte l’opinió dels caps de colla, de la restauradora i dels músics abans de prendre una decisió o altra en cas de pluja”. Per Albert Rumbo, la problemàtica es presenta tan sols als passacarrers ja que “una comparsa a la plaça surt poc temps i torna a plegar-se, fins i tot la festa mateixa s’atura un moment si està caient un diluvi”. En les passades, que es fan dimecres i dissabte al vespre, però: “és diferent perquè, fins i tot si es disposa d’impermeable, la comparseria pot veure’s afectada per la humitat, ja que són 8 hores sota la pluja, sobretot si aquesta és intensa”.

Aquest últim cas és, de fet, el que va succeir el 2014 quan es va veure la necessitat que les diverses comparses disposessin d’impermeable però també es va començar a parlar de si calia parar la festa una estona en funció de l’aigua que caigués; ja que es tracta de figures centenàries en les que – a causa de l’aiguat – van detectar-se certs desperfectes a posteriori, especialment  als caps de les guites i a les mans dels gegants.

Enguany, a banda, s’ha assegurat que comparses que no en tenien, disposin d’impermeable.

Patum d’aniversari

En l’entrevista amb Albert Rumbo, també s’ha parlat de la Patum d’enguany, que comença aquest dimecres i que inclourà diverses sorpreses relacionades amb el 125è aniversari dels Cavallets, la Guita Xica, els Nans Nous i la música dels Plens.

El dissabte, després de l’entrega dels corresponents títols de patumaire hi haurà un salt de “velles glòries” dels Turcs i Cavallets. I és dijous que hi ha previstos salts commemoratius “amb elements especials, per a què aquests també siguin un homenatge a les persones que han format part de les diferents comparses que fan anys”. Segons Rumbo, caldrà estar atents al primer salt de Nans Nous de dijous; el segon de Turcs i Cavallets, el segon de Guita Xica i el segon de Plens. “L’únic que sí ens van demanar que no sortís enlloc va ser la inclusió de la Guita Xica als Quatre Fuets, perquè volien que fos una sorpresa del tot”, ha relatat Rumbo.

FOTOS: Passada de dissabte del 2014. AUTOR: Cedides/Arxiu personal

X