La Patum Productors impulsa una campanya per a la restauració del cap originari de la Guita Xica

Enguany, la família patumaire està d’aniversari: els Cavallets, la Guita Xica, els Nans Nous i la música dels Plens celebren 125 anys. Des de l’Associació la Patum Productors no volien deixar passar una ocasió com aquesta i han decidit destinar part de les vendes de la marca Patum per a restaurar el cap originari de la Guita Xica, col·laborant d’aquesta manera a recuperar el patrimoni cultural de la ciutat.

El cap primitiu de la Guita Xica va ser construït entre els anys 1868 i 1872. Gràcies a la informació facilitada per Amadeu Carbó l’any 2002, es va descobrir la seva existència a la casa de cal Serraïs. Dotze anys més tard, el 2014, el Patronat Municipal de la Patum va fer una presentació oficial del cap, gràcies a les investigacions portades a terme per l’historiador Albert Rumbo, que certifiquen que és el cap l’original, convertint-se així en un dels elements més antics conservats de la festa.

Auge de la marca

L’interès per la marca Patum creix any rere any i des de la seva creació, l’any 2010, ja han aparegut un centenar de productes de diferents àmbits com ara productes d’alimentació, tèxtils, articles educatius, de joieria i un llarg etcètera; tots ells productes de qualitat que contribueixen a finançar la Patum.

L’associació inclou també dues entitats sense ànim de lucre que treballen per a la integració social de discapacitats, com el Taller Coloma i el Grup Horitzó del Berguedà i que també són productors de la marca Patum. I té com a punt de venda habitual la botiga oficial situada a la plaça Doctor Saló, davant de la Policia Local. Aquesta està oberta tot l’any, però a més a més, durant els dies de Patum s’estableix un altre punt de venda al Vall.

Des del Patronat Municipal de la Patum s’ha convidat a tothom a visitar les botigues, a gaudir de la varietat de productes, i a triar, remenar o simplement passar-hi una estona, sabent que la col·laboració que s’hi pugui fer ajudarà a recuperar el patrimoni de la Patum.

A Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat n’hem parlat extensament aquest dimarts amb Gemma Sobrevies, de la Patum Productors, i Albert Rumbo, gerent del Patronat de la Patum.

 

 

X