Festa Bolets La Pobla Lillet 2020

Berga, Patum

Berga diu adéu a una concorreguda Patum sense incidents, que responsables de l’Ajuntament i de seguretat tanquen amb “nota alta”

Berga diu adéu a una concorreguda Patum sense incidents, que responsables de l’Ajuntament i de seguretat tanquen amb “nota alta”

guitaire2En una Patum amb protagonisme dels aniversaris en què la Guita Xica ha fet i desfet amb la trapelleria habitual, ha acabat sent la Guita Grossa qui ha tancat els cinc dies seguits de celebració i multitud. Amb el Tabaler al llom, els membres d’aquesta comparsa i Carles Prat han estat els darrers a entrar a l’Ajuntament, acomiadant ja ben entrada la matinada de dilluns els patumaires més resistents i emplaçant-los així al proper Corpus.

Ha estat una Patum que s’ha tancat amb nota molt alta, i que s’ha viscut de forma massiva, amb ambient festiu i sense incidències remarcables. Tot plegat un balanç “molt positiu”, tal i com han destacat l’alcalde de Berga, Juli Gendrau; el regidor de Governació, Ramon Bajona; i el cap dels Mossos d’Esquadra al Berguedà, Eduard Cuenca a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

nans nousEls cinc dies de les festes de Corpus a Berga s’han viscut amb èxit. Així ho han valorat tots tres en un programa especial de valoració de la Patum, aquest dilluns al migdia.

Com s’ha fet ja habitual, una Patum més, la festa ha estat massiva: amb milers de persones que s’han entregat de ple a la celebració.

Una afluència alta de la qual – encara que no hi ha un càlcul exacte aproximat dels visitants a la ciutat durant aquests cinc dies – se sap que porta a omplir la plaça amb entre 6.000 i 7.000 persones en els moments que aquesta suma més concurrència.

?????????????El públic ha estat berguedà i també majoritàriament de visitants d’altres comarques catalanes. I és que el nomenament de la festa com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat el 2005, al novembre ja farà 10 anys, no ha portat més visitants de l’estranger, però sí ha estès el coneixement de la festa en territori català. Tal i com també han explicat els responsables consistorials.

Quant a cobertura mediàtica internacional, la Patum d’enguany ha tornat a atraure interès d’alguns mitjans de fora. Entre ells, el Daily Mail britànic n’ha escrit un article al web amb fotografies de l’agència americana Getty Images.

Contusions i incidents lleus

?????????????Tot i ser multitudinaris, tots els actes –des de dimecres i fins ahir diumenge– s’han viscut sense incidents remarcables.

Sí que hi ha hagut persones ateses per cremades, contusions, però sense incidències greus. La unitat mòbil de la Creu Roja, ubicada a la plaça Viladomat, ha atès en els cinc dies a 438 persones.  La majoria per contusions lleus i lesions menors. Fins a 153 de les persones ateses han estat per cremades de primer grau, una dada que entra dins de la normalitat d’una festa de foc com la Patum, segons ha detallat Ramon Bajona, regidor de Governació de l’Ajuntament de Berga.

Respecte el consum d’alcohol, els responsables de Seguretat han destacat que cada any, a més, es detecten menys intoxicacions etíliques i simptomatologies derivades.

Unes 2.700 proves d’alcoholèmia amb menys positius

“Ha estat una Patum molt tranquil·la, amb molta afluència de gent”, ha valorat Eduard Cuenca; per qui aquesta ha estat, de fet, “una de les Patums més tranquil·les que hem viscut”, quant a incidents però també quant a valoració dels diversos controls d’entrada i sortida de la ciutat.

Per vetllar per la seguretat s’activa cada any un dispositiu especial que mobilitza uns 90 efectius diaris, uns 370 al llarg dels cinc dies. Els Mossos també fan proves d’alcoholèmia a les sortides de Berga. Al llarg dels cinc dies se n’han fet 2.700 i escaig; de les quals, hi ha hagut 58 positius administratius, només 1 de penal i 5 positius en drogues. Un percentatge que és baix i que a més disminueix fins i tot respecte el darrer any. I és que segons Cuenca, “la gent ja està molt conscienciada que si beu no ha d’agafar el cotxe” i “hi ha cotxes amb molta ocupació, el conductor del qual ja no beu i dóna 0,0; o bé, fins i tot, pares que es desplacen a buscar els seus fills després de la festa”.

“Al llarg d’aquests anys s’ha fet aquesta feina de conscienciació gràcies als Mossos, a la Policia Local i que va donant els seus fruits”, ha volgut destacar Ramon Bajona, que ha explicat que “la gent sap que hi ha controls, abans hi havia molts més positius: Aquesta és d’aquelles feines de formiga, de conscienciació, que s’han anat fent i que al cap dels anys ha donat bons resultats”.

La coincidència amb la Champions

Patum passadaUna de les satisfaccions dels responsables de seguretat de la festa ha estat també la normalitat amb què s’ha viscut el seguiment i posterior celebració de la final de Lliga de Campions que va acabar a Berlín amb victòria del Barça. L’Ajuntament va establir una pantalla gegant a la zona de concerts. “El que ens feia més por era que un cop acabat el partit, tothom que l’estava seguint, tornés a buscar el passacarrers o bé que els grups d’aficionats quedessin escampats per Berga; però finalment va haver molta gent que també va optar per quedar-se als concerts”, ha valorat Cuenca. Per la seva banda, Ramon Bajona ha qualificat el comportament de les desenes d’aficionats que van seguir el partit a través d’aquesta pantalla “d’exemplar” i “cívic”.

Nova remesa de fuets

?????????????Al so del Tabal, Berga ha cremat aquesta passada matinada els darrers fuets. Els de Maces i Guites, a més, han estat fuets d’una nova remesa que va arribar dissabte; després que la primera remesa fallés més del normal. En total, Berga va rebre’n 300 més per assegurar-se que a la passada de dissabte i als salts de Patum Completa de diumenge, aquests petessin bé, tal i com ha valorat l’alcalde Juli Gendrau; que s’ha mostrat satisfet també de la rapidesa amb què va reaccionar l’empresa que els subministra, Pirotècnia Igual, una vegada que va detectar-se que els primers fallaven més del normal.

D’aquestes i d’altres qüestions, hem parlat amb els responsables de la festa, en una tertúlia especial que podeu escoltar a continuació:

REPORTATGE FOTOGRÀFIC: Dissabte i diumenge de Patum, aquest Corpus de 2015. AUTOR/s: Dani Capella / Pilar Màrquez

Actes patumaires Corpus 2015 Dispositiu de seguretat Eduard Cuenca Juli Gendrau Llei de Patrimoni Patrimoni de la Humanitat Ramon Bajona Valoració

Estic amb tu

Comentaris