Berga viu entre multituds i el ressò de 1890 els dos primers dies de festa grossa

DCIM100GOPROLa Patum començava aquest dimecres esquivant la pluja. La passada de dimecres al vespre portava la festa a carrers i places del nucli urbà de la ciutat a través de 23 salts de Maces, Guites i Gegants Vells, que feien allargar la celebració fins ben entrada la matinada.

Majorment sense incidents i embolcallada de l’entusiasme de milers de patumaires, el passacarrers començava a la plaça de Sant Pere – enguany amb tres salts – i s’enfilava cap al barri vell en direcció al carrer Castellar del Riu, continuant per Pinsania i gairebé fins a les portes de la plaça de Santa Magdalena. Sempre especial, el tram del Capdamunt de la Vila, els Gegants Vells es feien d’esperar entre Pinsania i la plaça de l’Om; i encaraven llavors una multitudinària baixada pel carrer Buxadé fins de nou la plaça de Sant Pere.

?????????????Nou salts fins aquell moment i, en certa manera, ja que la passada de dimecres es fa davant dels domicilis de les autoritats locals, els primers comiats. “El meu últim salt com a regidora”, expressava després del salt de Pinsania la mateixa regidora de Benestar Social, Maribel Iglesias a les xarxes socials. En la següent parada, el clàssic refrigeri l’oferia Sílvia Salvador; i en la baixada pel carrer Buxadé, coincidien el salt de Conxita Medina, al número 53; i el de Ramon Bajona, al número 6. Primeres notes de la Patum de dimecres al vespre entre comiats, però, també amb mirades de futur. Alguns patumaires, amics i coneguts, saludaven al pas de la Patum per aquest punt a una patumaire més, que s’ho mirava a la plaça de l’Om, Montse Venturós de la CUP, que si ja no hi ha sorpreses ni canvis serà alcaldessa a partir del dia 13 de juny.

 

?????????????La nit passava i la festa continuava. Quedaven 14 salts i cinc hores per davant. La Guita Xica havia estat protagonista molt al principi amb un nas de pallasso en el seu tercer salt; però ni aquesta ni la Guita Grossa – que havia aconseguit tres llonganisses en entrar a la cansaladeria Gonfaus – afluixaven en intensitat quan, deixats enrere els carrers més estrets del nucli antic, s’encaraven els trams finals de la passada per carrers més amplis del centre urbà. Tampoc els geganters defallien malgrat les dificultats dels moments amb més assistència i més empentes. Davant d’uns i els altres i encetant cada salt, les maces. Un inici de festa alt en intensitat i ganes que també donava feina als encarregats de guardar i mantenir el cordó policial que protegeix músics i autoritats.

?????????????Els músics que seguien el passacarrers eren els de la Cobla Pirineu, mentre que al migdia havien estat els de la Banda de l’Escola Municipal de Música acompanyats d’una trentena de músics de Vilafranca del Penedès.

El primer passacarrers nocturn no finalitzava fins les cinc.

Mantellina a missa

guita_mantellinaA la Patum de Lluïment del migdia, un record sentit: A Lluís Ballús, metge berguedà, patumaire i un dels promotors de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Berga, que va morir després d’una malaltia llarga el mes de febrer. Les maces, amb les que ell havia saltat tantes vegades duien crespons negres en aquesta ocasió. La seva companya i muller, Rosa Maria Edo, saltava en lloc seu amb la maça que ell acostumava a portar com a homenatge.

I més celebracions. I és que la Guita Xica, esbojarrada i estimada per tota la parròquia patumaire, ja havia donat mostres el diumenge dels Quatre Fuets, que un sol acte quedaria ben curt per celebrar-ne l’aniversari. A la missa major, cantada per l’Orfeó Berguedà i presidida pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, la figura s’hi va presentar ben mudada: amb mantellina, tal i com si fos una de les administradores o una assistent més a missa d’un ofici de fa anys. I a la plaça, on la gent esperava sota el sol del migdia, va decidir mantenir-la mentre acompanyada de la Guita Grossa, i al seu torn, perseguia patumaires amb el seu habitual aire juganer.

D’aniversari

DCIM100GOPROAmb la plaça a les fosques. Eren encara no les 10 del vespre i la Guita Xica ja oferia l’enèsima sorpresa aquest dijous. L’emblemàtica figura patumaire sortia del carrer de les Canals, mentre el que il·luminava la plaça eren mig miler de torxes repartides a la barana i als balcons, inclòs el de l’Ajuntament. No ho feia ràpida ni veloç, sinó passant per les mans d’aquells antics guitaires a qui enguany també s’ha volgut homenatjar. “A tots ells i a tots aquells que al llarg de la història han saltat amb la Guita Xica i ja no són entre nosaltres”, deia per megafonia la veu de Joan Guitart, membre de la comparsa.

?????????????Una primera mirada al Corpus de 1890: I és que els patumaires que fins ahir no coneixien aquesta data, a partir d’ara ho tindran clar. Aquell any es va afegir una melodia als Plens, es van renovar els vestits de diverses comparses, es van substituir els antics cavallets per uns de nous, i van aparèixer per primera vegada la Guita Xica i els Nans Nous. Incorporacions i novetats fa 125 anys que, aquesta Patum, s’han convertit àmpliament en motiu de celebració i sorpreses.

DCIM100GOPRO

Després de la guita ‘boja’, els següents a viure una particular commemoració aquest dijous de Corpus eren els Nans Nous; sortint cadascuna de les dues parelles d’un extrem de la plaça i amb vestits antics. La parella dels joves duia la roba que van portar de 1984 a 1996 i la de l’Enterramorts i la Vella la de 1957 a 1983.

La Vella, a més, amb la incorporació de les seves ulleres, de les quals encara s’ha de valorar la continuïtat en properes patums.

Era un salt de nanos especial, tampoc amb tota la llum de la plaça, i sí amb uns focus que n’il·luminaven el ball.

?????????????Com ja és habitual les últimes dècades, una Patum de multituds amb molts visitants d’altres comarques de Catalunya. Potser per aquest mateix motiu, la sorpresa preparada per la comparsa dels Plens es reservava ahir per al segon salt dels mateixos, quan sovint hi ha una mica menys de gent encara que les empentes s’han fet ja sens dubte inevitables a la festa. La festa grossa dels Turcs i Cavallets queda pendent per dissabte.

Fins a unes sis mil persones van arribar a omplir la plaça Cremada en la primera Patum Completa.

La nit havia començat amb el cant dels Segadors i van repetir-se crits d’independència com els últims anys. Amb la presència al balcó de l’Ajuntament, del conseller de Territori, Santi Vila; que havia signat, abans de la festa, el llibre d’honor de l’Ajuntament.

 

Homenatge a la música de Quim Serra

?????????????El segon salt de plens ja prop del final de festa començava sense música. Per viure com si fos aquell 1890 els primers 30 segons del mateix. Passat mig minut, però, s’iniciava la música per acabar-lo tal i com es fa avui dia. Però també per seguretat: Al tombant de canvi de segle, entre els segles XIX i XX, no només la plaça era molt més buida sinó que la xifra de plens quedava molt lluny dels 100 actuals.

El però de la nit, la llufa que feien alguns fuets. Aquests van fallar en gairebé cada salt de maces que va dur-se a terme fins al punt que, en la tercera tanda de la nit, cap va petar correctament.

A última hora, i encara amb ganes de festa, els músics van acabar de tocar els Tirabols des del balcó de l’Ajuntament. Tot plegat un primer tram de celebració a través del qual el Corpus berguedà ha arribat aquest divendres al seu equador, amb la Patum Infantil.

DCIM100GOPROREPORTATGE FOTOGRÀFIC: Passada de dimecres, Patum de Lluïment i Patum Completa de dijous. AUTOR/s: Dani Capella / Pilar Màrquez

 

 

X