Berga, la Seu i Puigcerdà han signat ja el conveni per al Conservatori de Música dels Pirineus

Puigcerdà ha acollit recentment la signatura del conveni que regula la relació entre el mateix municipi, el de Berga i la Seu d’Urgell en la posada en marxa del Conservatori de Música dels Pirineus en què les tres ciutats seran les responsables del nou centre educatiu musical. La signatura s’ha fet amb la presència dels tres alcaldes i les direccions de les escoles municipals de música de les tres ciutats. Segons els mateixos implicats, aquest conveni és una peça clau per tal que el Departament d’Ensenyament aprovi la segona fase del projecte ja que articula com funcionarà un centre que tindrà tres seus en tres ciutats diferents.

A Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà hem pogut parlar aquest matí de dimarts amb el director de l’Escola Municipal de Música de Berga, Xavier Llobet, que ha valorat, a més, que el projecte serà una realitat el proper curs. El nou equipament, que ja funcionarà al setembre, oferirà el grau professional de música, de 1r fins a 6è, i acollirà 30 alumnes per curs amb un màxim de 180 alumnes.

Xavier Llobet ha mostrat, de fet, satisfacció per haver aconseguit aquest projecte comú i ha manifestat que el conservatori donarà l’opció de professionalitzar-se a alumnes que fins ara no podien fer-ho. Els nous estudis es faran en els mateixos espais que actualment allotgen les escoles de música de cada localitat.

Els 350 alumnes de l’escola de música de la Seu, els gairebé 200 de Puigcerdà i els més de 500 de Berga, podran tenir accés al Conservatori de música dels Pirineus a partir del curs 2015-16. En aquests moments els alumnes d’aquestes localitats que volem ampliar els seus estudis musicals o professionalitzar-se han de desplaçar-se a Cervera, Lleida o Barcelona.

El director de l’escola de música de Berga, Xavier Llobet, ha assegurat que “les tres ciutats tenim la massa crítica per a poder oferir aquests estudis”. Per Llobet que “hi hagi uns estudis reglats motivarà als alumnes i a més dóna l’oportunitat a alumnes que potser no s’havien ni plantejat cursar aquests estudis”.

Satisfacció dels tres consistoris

En la signatura del conveni que va fer-se l’últim dia del darrer mandat, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ja va explicar que “els projectes territorials articulats des de la suma tenen una potència molt important”. En aquest sentit, va afegir que el govern català “va apreciar que fos un projecte que sorgís de tres escoles de música i portés a un projecte més gran com és un conservatori”.

Per la seva banda, l’exalcalde de Berga i delegat del govern a la Catalunya central, Juli Gendrau, va indicar que la signatura era “la culminació d’un treball de molt temps”. Segons Gendrau, “és gràcies a la suma de complicitats que es podrà “oferir una oferta estable, reglada i professional, un grau ja professional, als joves del territori”.

El tercer dels alcaldes implicats, Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, va relatar, finalment i per la seva banda, que el Pirineu té una ratio d’alumnes per habitant molt superior a la mitjana catalana. Per això, va dir Piñeira, “el conservatori suposa un salt qualitat per a les persones que es volen dedicar a la música a les tres ciutats”.

FOTO: Signatura del conveni amb els tres ajuntaments i els directors de les diferents escoles de música. AUTOR: Escola Municipal de Música de Berga/web