El Berguedà torna a participar al Festival de Musica Antiga dels Pirineus en la seva 5a edició

A partir del 3 de juliol i fins el 30 d’agost diverses localitats del Pirineu acullen el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). El Berguedà pren protagonisme al ser la comarca amb més municipis participants: els concerts començaran a Bagà amb el Cor Infantil Amics de la Unió i acabaran el 29 d’agost amb un concert al Santuari de Queralt per part d’Arianna Savall i Petter U. Johansen.

La 5a edició del FeMAP compta amb diverses activitats complementàries que mai s’havien dut a terme, com per exemple, passejades musicals per les mines de petroli de Riutort el 12 de juliol. Per primera vegada, s’incorpora un municipi de França, Bourg Madame, al llistat de poblacions que hi participen.

De la seva programació en destaquen les actuacions del Quartet Casals, Hopkinson Smith i La Xantria i Jordi Domènech. Al Berguedà hi haurà diverses actuacions, entre elles precisament el de Hopkinson Smith el 17 de juliol a l’església de Sant Vicenç d’Obiols d’Avià.

festival musica antiga pirineus 2015 femap roda premsa berga (1)També hi haurà concerts a Berga. A la capital berguedana, hi actuaran, concretament, l’Orquestra Barroca de Sevilla (al Teatre Municipal, l’1 d’agost); el Symbiotic Duo (a l’Espai Casino, el 2 d’agost);  l’Acadèmia de Música Antiga del FeMAP (a l’Església de Sant Joan, el 19 d’aquell mes); o Arianna Savall i Petter U.Johansen (al Santuari de Queralt, 29 d’agost). L’alcaldessa, Montse Venturós, ha mostrat satisfacció de poder participar al FeMAP i ha volgut destacar la funció que hi té l’escola de música a l’hora d’oferir els cursos de formació i a la participació que faran a fora el Berguedà.

Avià també té novetat aquest any, amb la participació de les dues esglésies del terme municipal; amb els concerts de Hopkinson Smith el 17 de juliol i d’Arnau Tomàs el 13 d’agost. La regidora de Cultura d’aquesta població, Elisenda Martí, ha comentat que el FeMAP “dóna oportunitat de tenir concerts de qualitat als pobles” i a més, ha afegit que “la unió dels municipis fa que el festival sigui possible”. A l’Alt Berguedà torna el protagonisme del Monestir de Sant Llorenç, que Josep Lara, alcalde de Guardiola de Berguedà, ha qualificat com “a un lloc immillorable per la música clàssica”. Al Monestir de Sant Llorenç, hi haurà Fahmi Alqhai & Rami Alqhai el 14 d’agost al vespre.

Entre molts d’altres llocs, a l’Església de Sant Esteve de Bagà, a més, el dia 12 de juliol a les 8 del vespre; actuarà, després de fer el recorregut per les mines de petroli de Riutort, la coral infantil Amics de la Unió.

A part dels concerts en espais tancats, de fet, el FeMAP organitza diverses activitats com són els concerts amb visita guiada, els concerts en entorns natural com el del Niu de l’Àliga on actuarà el grup Tasto Solo el dia 15 d’agost, i sis sessions Gastrofilm en diferents punts del territori pirinenc.

festival musica antiga pirineus 2015 femap roda premsa berga (2)Aquest Festival segons Josep Maria Dutrèn, director del FeMAP, “és més que un festival de música, són accions que ajuden a apropar la gent a la música”. El FeMAP també consta de paquets turístics amb allotjament i entrades per les diferents activitats.

Dutrèn també ha comentat que “el Berguedà és la comarca amb més municipis i veu la possibilitat de que en un futur el nombre creixi ja que hi ha hagut converses amb ajuntaments”. S’espera un festival amb molt d’èxit i novetat, ja que és la edició més gran de les totes les que s’han fet fins al moment.

Per més informació podeu consultar al seu web.

FOTOS: Roda de Premsa Festival de Música Antiga. D’esquerra a dreta, Elisenda Martí, regidora de Cultura d’Avià, Josep Lara alcalde de Guardiola de Berguedà, Montse Venturós, alcaldessa de Berga i Josep Maria Dutrèn, director del FeMAP. AUTORA: Aina Pi