L’Ajuntament de Castellar del Riu reclama suport a la Generalitat per garantir amb càmeres de vigilància la protecció del Pi de les Tres Branques

L’Ajuntament de Castellar del Riu ha demanat a la Generalitat de Catalunya que es faci càrrec de la protecció del Pi de les Tres Branques i el Pi Jove, que hi és a tocar i que va patir un atac recentment que li fa perillar una branca. “Els arbres són declarats monumentals per la Generalitat i el terreny és d’un particular, llavors com a Ajuntament ens trobem al mig i necessitem el suport del govern català per planificar una actuació més completa a l’entorn d’aquests pins”, ha dit l’alcalde Adrià Solé.

Solé ha destacat que “s’havia parlat de posar càmeres al Pi Vell que és el símbol principal i que va patir un atac al 2014, però ara veient que també poden atemptar al Pi Jove som conscients que s’ha de fer tota una infraestructura de càmeres per mantenir-lo vigilat i també com a mesura dissuasòria, també al camí d’accés; per tant el que demanem a la Generalitat és que ja que són arbres monumentals, s’actuï al respecte ja que nosaltres com a Ajuntament no tenim recursos per preparar sols aquest dispositiu de seguretat i el que comportaria una infraestructura més complexa de càmeres”. El batlle ha posat de relleu que el particular que és propietari dels terrenys no posaria problemes que hi instal·lessin càmeres, però caldria posar-hi també llum i fer una instal·lació més complexa del que a simple vista podria semblar, “un projecte bastant seriós”.

“Pensem que en ser patrimoni, és una tasca que caldria que portés a terme la Generalitat”, ha conclòs finalment l’alcalde de CiU Adrià Solé; que ja ha fet arribar aquest neguit al govern català.

Atac al Pi Jove quan s’anava a recuperar la tercera branca del Pi Vell

El mes de maig del 2014, l’emblemàtic Pi berguedà va ser mutilat i, des de llavors, i a l’espera que es repari la branca serrada en té només dues. La proposta definitiva per recuperar el braç serrat vol unir aquesta tercera branca al tronc amb l’ús d’una malla d’acer inoxidable i ha d’estar llesta pel tradicional Aplec, que es fa el tercer diumenge de juliol. Un any després la víctima d’un atac ha estat el Pi Jove que, hores d’ara, no ha perdut la branca però sí ha patit un tall de profunditat, d’uns 20 – 30 centímetres a part important de l’entorn. També s’han trobat serradures prop de l’arbre, segons ha explicat Solé. El tall circular fet a una branca del Pi Jove és, en alguns moments de la circumferència de fins a 30 centímetres, i suposa el que s’anomena una ‘corretgeta’ que podria posar en risc per a la supervivència d’aquest arbre, que es troba a pocs metres del Pi que va lloar Jacint Verdaguer i que ja va patir l’agressió esmentada fa un any.

De moment, tècnics de la Generalitat de Catalunya i la Diputació han treballat per poder salvar la tercera branca del Pi Jove, “apuntalant aquesta branca afectada perquè una ventada no la faci caure”, ha relatat Solé.

Els Mossos d’Esquadra mantenen la investigació.

X