Francesc Ribera: “Els primers sis mesos del 2015, el consistori s’ha gastat el 150% del que hi havia pressupostat en tresoreria per tot l’any”

El plenari de l’Ajuntament de Berga va aprovar ahir el compte general dels pressupostos del 2014. Un moment en què el regidor de Governació i Promoció Econòmica, Francesc Ribera, va advertir que “tenim un problema molt gros” i va referir-se als comptes de l’Ajuntament com “un desastre absolut” i de “ruïna econòmica”. Ribera va asseverar que encara que el romanent de tresoreria sigui positiu, de 400.000 euros; en els primers mesos del 2015 “s’ha gastat el 150% del que hi havia pressupostat” i va mostrar-se convençut que “difícilment amb aquests 400.000 euros podrem pagar totes les despeses menors de l’Ajuntament, totes les compres i tots els manteniments: des de gasoil a clor per la piscina, pintura, ciment, absolutament tot”. En aquest sentit, l’edil de la CUP va exposar que en els primers 6 mesos d’aquest 2015, el consistori hauria gastat ja 650.000 euros. “Tenim el pressupost d’aquest any i mig de l’any que ve, a nivell de tresoreria, executat”, va alertar i va acusar l’anterior equip de govern de CiU d’haver “practicat política de terra cremada” els darrers sis mesos.

Francesc Ribera va afegir que el consistori tindrà 9,3 milions d’ingressos, mentre que haurà de pagar 8,9 milions en sous i d’altres despeses mensuals, així com de llum i amortitzacions de préstecs. Els beneficis “no són suficients” per assumir totes les despeses menors de manteniment. “No és preocupant, és desastrós: estem arruïnats”, va insistir.

També va dir que “estem pagant a molts dies, no a 70 ni 100”. I va voler destacar que el fet que algunes factures obliguin a pagar a 30 dies sí o sí és el que “amoroseix” la mitjana de pagament a proveïdors. Reiterant que això també era perquè “el balanç de tresoreria és nefast”.

ple berga 09 juliol 2015 (8) ciu biarnesPer la seva banda, el portaveu de Convergència i Unió (CiU), Antoni Biarnés, va defensar que al 2014 “va haver-hi un esforç important de reducció del deute de l’Ajuntament, es tracta de donar-hi continuïtat; aplicant-hi el Pla d’Ajust”. Per Biarnés, aquest esforç “ens posa en el bon camí”. En el mateix sentit va expressar-se Rosalia Monroy del PSC, que va assegurar que al 2008 la tresoreria estava en un negatiu de -5 milions, alhora que el 2014 va acabar amb +4.

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va mostrar preocupació per les dades. Jaume Giménez, tot i així, va dir que “de tota manera confiem que l’equip de govern actual, a l’hora de presentar el projecte de pressupostos per l’any que ve aporti llums, per veure com comencem a sortir d’aquest atzucac”.

Moció pels Jocs Olímpics

Els vots favorables de CiU, ERC i PSC van fer, d’altra banda, que s’aprovés una moció dels primers a la qual l’equip de govern va votar en contra. La moció contempla que l’alcaldessa, Montse Venturós, estableixi diàleg amb la de Barcelona, Ada Colau, per a què els alcaldes del territori s’hi reuneixin i es pugui reconsiderar la renúncia a la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern 2026.

Per la CUP, el model econòmic que propugnen els jocs “és qüestionable” i, en cap cas, una prioritat pels berguedans. L’oposició, exceptuant Joan Torres d’ICV, però va coincidir en veure aquest esdeveniment com una oportunitat “per dinamitzar el territori”.

La decisió polèmica de treure el crucifix

ple berga 09 juliol 2015 (2) creu santcrist faltaA l’hora dels precs i preguntes, la regidora de CiU Maria Antònia Ortega també va voler recordar a l’equip de govern “el malestar” d’alguns veïns després que l’executiu local retirés el crucifix que presidia la sala de plens sense passar-ho per ple. Ortega va reiterar que no es tractava de discernir si s’hi estava d’acord o no, sinó de recordar que “correspon a tot el consistori decidir.

En aquest sentit, Sílvia Armengou (CUP), va dir que la decisió s’havia pres perquè l’Ajuntament “és la casa de tots” i va mostrar-se convençuda que hi ha “qüestions més prioritàries” per portar als plens.

ple berga 09 juliol 2015 (1) votacioD’altres qüestions que van tractar-se al plenari d’ahir va ser la sol·licitud d’extinció de la concessió del berenador de la Font Negra; i diverses mocions, entre elles, la de CiU de donar suport a la prestació de la Garantia +55, pels aturats de llarga durada de més de 55 anys, que va aprovar-se per unanimitat; i les d’ERC, de mantenir el compromís de Berga amb l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) – que va aprovar-se amb l’abstenció de Rosalia Monroy del PSC –; i l’aposta per uns pressupostos participatius.

Durant el Ple ordinari fet ahir a l’Ajuntament de Berga també va aprovar-se la xifra d’habitants a Berga a 1 de gener de 2015; que és de 16.239 habitants, dels quals 7.944 són homes i 8.295 són dones.

X