Santa Maria de Merlès es queda al Berguedà i vota majoritàriament que ‘No’ al Lluçanès

El Berguedà continuarà tenint 31 municipis després d’aquest diumenge. A la consulta del Lluçanès, els veïns i veïnes de Santa Maria de Merlès han votat majoritàriament que ‘No’ a la nova comarca. Fins a un total de 71 persones, han apostat per quedar-se sota l’administració comarcal actual, mentre que només 19 veïns i veïnes han votat que ‘Sí’. Hi ha hagut un vot en blanc.  En tancar les urnes, a les 8 del vespre, a Santa Maria de Merlès la participació ha estat d’un global del 60,26%, segons fonts del Consorci del Lluçanès, el que suposava que hi havien anat a votar fins a un total de 91 veïns de la població.

Els municipis limítrofes eren, de fet, sobre els que més dubtes i reticències hi havia en començar a la jornada de votació al Lluçanès. Finalment, del total de municipis cridats a les urnes, el ‘Sí’ s’ha imposat a 8 pobles i el ‘No’ a 5.

Santa Maria de MerlèsA Santa Maria de Merlès, al punt de la 1 de la tarda, tot just hi anava a votar la veïna que feia 36, del total de 155 que en aquesta població estaven cridats a les urnes. A les 6 de la tarda, però, la població que havia votat es doblava fins a les 63, ja un 41,72% de participació a aquella hora. “No patiu, ens quedem al Berguedà”, pronosticava encertadament un dels veïns que esperaven l’hora de dinar a la porta de casa. “No ho saps, hi ha cases que toquen a Prats”, el corregia, però, la veïna que hi conversava. Ells ja havien votat, però en aquell moment encara faltaven molts dels habitants de Santa Maria per fer-ho.

Santa Maria de MerlèsAl petit nucli de cases a l’entorn de l’Ajuntament, un grup de nens i nenes de colònies a la zona, i un vehicle d’estiuejants preguntant quina direcció havien de prendre per arribar a la Riera de Merlès. “Allà sí que hi trobareu una gentada”, coincidien ambdós veïns de Santa Maria de Merlès en una conversa amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, amb incertesa sobre quina seria finalment la participació final, per la dispersió de quilòmetres entre les masies que conformen el municipi.

A l’interior de l’espai municipal que feia les funcions de col·legi electoral, hi havia més optimisme respecte la participació final. Finalment, d’un 60,26%. Per sobre del global de la comarca, en què la participació ha estat del 55,15% de mitjana en tots els municipis. Hi havia 6.790 persones cridades a les urnes, i en acabar la jornada hi han votat fins a  3.756 dels censats.

Han seguit el camí de Santa Maria de Merlès, el de quedar-se administrativament a l’actual Consell Comarcal al que ja pertanyen, Sant Feliu Sasserra del Bages amb 173 vots pel ‘No’, 153 pel ‘Sí’, 5 nuls i 5 blancs. Així com els pobles osonencs, de Sant Boi de Lluçanès, amb 143 vots pel ‘No’, 135 pel ‘Sí’ i 5 vots blancs, Sant Bartomeu del Grau amb 182 vots pel ‘No’, 129 pel ‘Sí’ i 11 blancs, i Sant Agustí del Lluçanès, amb 24 vots pel ‘No’, 17 pel ‘Sí’, i 3 en blanc.

Prats de LluçanèsHan votat que ‘Sí’ a la comarca: Prats de Lluçanès, Olost, Oristà, Perafita, Lluçà, Sobremunt, Sant Martí d’Albars i Alpens.

La participació a Santa Maria ha estat més alta, això sí, que en municipis com Olost (38,09%), Sant Bartomeu del Grau (42,99%), Perafita (45,05%), Sant Agustí de Lluçanès (53,01%), Sobremunt (54,79%), Oristà (57,93%) o Sant Boi de Lluçanès (58,35%). Mentre que, a la resta de municipis cridats a les urnes, aquesta ha estat elevada a Lluçà (72,49%), Sant Martí d’Albars (71,88%) i Alpens (71,31%). A Prats de Lluçanès ha estat del 61,19% i a Sant Feliu Sasserra del 61,76%.

En total, al global dels 13 municipis que avui votaven la seva integració a la nova comarca, a les 6 de la tarda ja era del 42.67%, superant el 35% del llindar de participació mínima que les darreres setmanes havia fixat el departament de Governació perquè el resultat fos vàlid. Finalment, però, no tots els pobles han votat que ‘Sí’ i, per tant, la previsió és que el Lluçanès l’acabin formant només les 8 poblacions que s’hi han manifestat a favor.

FOTOS: Imatges superiors, ambient de votació aquest migdia a Santa Maria de Merlès, poble que ha decidit quedar-se al Berguedà per majoria i amb 71 vots que han dit que ‘No’ al Lluçanès. Imatge inferior, ambient a Prats de Lluçanès, que serà la capital d’una comarca finalment més petita del que s’esperava, amb 8 municipis. AUTORA: Pilar Màrquez

X