Gósol deixa enrere amb satisfacció un cap de setmana dedicat als càtars en què s’hi ha inclòs artesania, música i passejada al Camí dels Bons Homes

Gósol ha deixat enrere amb satisfacció un cap de setmana de fira artesana i festa dels càtars, amb productes artesanals, concert i passejada guiada pel Camí dels Bons Homes. La impressió de participants i firaires era bona, ahir diumenge; en el moment que alguns paradistes plegaven ja el material després de dos dies que han portat més visitants al poble i han animat els estiuejants habituals, així com els veïns i veïnes.

GósolA Cal Paraire, un dels establiments de l’entrada del poble, indicaven que durant dissabte i diumenge al matí, l’activitat havia estat alta. “Al migdia han marxat alguns artesans”, deien al visitant, que encara podia trobar a la plaça Major, però; bijuteria, artesania i productes agroalimentaris de proximitat, com els formatges Montbrú de Moià.

Durant el cap de setmana es van celebrar també tallers i mostra d’oficis artesans, així com visites guiades al Castell de Gósol, i es va recrear la vida en un campament medieval. Dissabte, i amenitzada pel grup Rot, es va fer, a més, la pujada al castell amb torxes, on va tenir lloc la lectura del Pregó a càrrec del músic Xavier Pagès. Justament abans, al nucli urbà, hi havia hagut la 3a Trobada de Recreació Història Medieval de Gósol, a la plaça, amb exhibició de tir amb arc davant el Centre Picasso.

Tot plegat, dos dies plens d’activitats que van acabar aquest diumenge, a les 5 de la tarda, amb una passejada familiar comentada i dedicada als càtars fins al Cap de la Creu.

El 20è Festival Càtar dels Pirineus

GósolEl programa d’actes s’ha inclòs dins la 20a edició del que és el Festival Càtar al Pirineu Català, una oportunitat per endinsar-se en la història dels càtars  i l’època medieval des de diferents municipis per on passa el Camí dels Bons Homes, a les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i el Solsonès.

L’esperit crític dels càtars, segons n’han explicat els responsables del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes, els va enfrontar amb l’Església Catòlica de Roma, rebutjaven el materialisme, la guerra i els valors feudals. Volien tornar a l’austeritat, i a guanyar-se la vida fent d’artesans, de mercaders, i de pagesos, creient en una religió “positiva i oberta”; convenciment pel qual van ser perseguits.

FOTOS: Fira artesa a Gósol, ahir diumenge a la tarda. AUTORA: Pilar Màrquez

X