Josep Costa, alcalde de Santa Maria de Merlès: “Ha estat un ‘No’ rotund, a curt termini no ens plantejarem integrar-nos al Lluçanès”

Just després de saber-se els resultats i davant del fet que en cinc dels tretze pobles havia guanyat el ‘No’ a la nova comarca – malgrat el global favorable del 70,73% dels vots –; al Lluçanès es parlava de trobar la manera de recuperar aquests municipis per no formar una comarca més petita de la que s’havia previst al principi. El president del Consorci del Lluçanès, Josep Maria Freixanet, apuntava, en aquest sentit, que “vam començar tretze i ens agradaria acabar sent tretze, però, òbviament, si algun decideix no ser-hi s’haurà de respectar”.

El discurs era possible perquè en alguns d’aquests pobles, el ‘No’ havia guanyat al ‘Sí’ per pocs vots.

Una situació, però, que no és la de Santa Maria de Merlès, la localitat de la comarca del Berguedà enclavada en aquest territori natural del Lluçanès. Un 78% dels veïns i veïnes que van votar al municipi, fins a 71 de 91, van fer-ho en contra d’integrar-se al Lluçanès. Davant d’això, i tot i que per avui hi ha prevista una reunió d’alcaldes, el batlle de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, creu d’entrada que el futur immediat del seu municipi és clar: “Ha estat un ‘No’ rotund, a curt termini no ens plantejarem formar part del Lluçanès”.

Costa ha remarcat, això sí, que el poble continuarà vinculat a aquest territori natural. “No només geogràficament, si no a partir de la relació amb el Consorci existent”, ha apuntat. L’alcalde, però, no es planteja forçar la integració a la nova comarca: “S’ha de respectar el sentir dels veïns”, ha manifestat. Posant en valor que “la gent de Merlès ho ha deixat força clar que vol quedar-se al Berguedà”.

Josep Costa, a més, assegura que amb la resta de municipis de la zona “encara podem treballar conjuntament, mancomunant alguns serveis o ajudes” i, encara que d’inici no ho veu com una possibilitat immediata, tampoc descarta una integració futura. Això sí, a llarg termini: “si finalment es forma la comarca del Lluçanès, i veiéssim que realment la situació del poble ha de millorar, no ha de ser mai tard”, ha considerat als micròfons de Ràdio Berga i de l’AquíBerguedà.cat.

La formació de la comarca, en dubte

Tot i la victòria del ‘Sí’ pel Lluçanès, amb el ‘No’ d’aquests cinc municipis, el futur del que hauria de ser la nova comarca no es presenta fàcil.

El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha advertit que el resultat del Lluçanès “complica la gestió de com s’ha de veure el futur” de la comarca. “El resultat ha estat complex i és de difícil administració perquè l’òptim és que tot el territori vagi a l’una”, ha reconegut Ferrer en una atenció als mitjans. Després que  el ‘No’ s’imposés a cinc dels tretze municipis cridats a les urnes, el Govern ha demanat als alcaldes que facin una anàlisi “racional i freda” i ha desaconsellat celebrar una nova consulta “en el curt termini”. Representants de Governació es reuniran després de vacances amb els alcaldes per mirar de “reconduir” la situació.

FOTO: Pancarta a favor del Lluçanès, diumenge a Santa Maria. AUTORA: Pilar Màrquez

X