Borredà, Cultura

La parròquia de Borredà estrena il·luminació i col·loca vidres a les portes interiors de l’església per fer-la visible tot l’any

La parròquia de Borredà estrena il·luminació i col·loca vidres a les portes interiors de l’església per fer-la visible tot l’any

La parròquia de Borredà ha estrenat la nova il·luminació de l’església coincidint amb la celebració de la festa de la patrona, la Mare de Déu de la Popa, el passat dissabte 15 d’agost. Aquell dia la tradicional missa major, oficiada pel rector mossèn Melitó Tubau, va anar acompanyada per la coral de Borredà, dirigida per Víctor Borràs. La coral celebrava, a més els 30 anys de la seva fundació i a la tarda es va oferir també un concert a la mateixa església.

11863300_1004014292995529_6651372953509797285_nDurant la festa de la patrona, el municipi va estrenar, d’aquesta forma, la il·luminació de tots els quadres de les parets de l’església. “Aquests grans quadres van substituir ja en el passat antigues imatges, sense cap valor artístic que estaven col·locades en les parets”, segons ha explicat l’alcalde Joan Roma. Fins ara, els quadres eren poc visibles degut a la foscor de bona part de l’interior de l’església, excepte el frontal situat al darrere de l’altar major.

“La parròquia seguint l’exemple de molts altres temples, tindrà les portes principals obertes tot l’any, i es podrà veure l’interior mitjançant els vidres que s’han col·locat a les portes interiors. Posant una moneda d’un euro s’encendran els focus que il·luminen els quadres”, ha exposat Roma. El batlle ha anunciat, a més, que “en poques setmanes, hi haurà una explicació de cada quadre per entendre tot el seu significat”.

Un edifici al centre del poble

11866408_1003985326331759_1936345520278429935_nSegons ha relatat l’alcalde Joan Roma, “les obres que s’hi han fet, han estat valorades molt positivament per tot el poble, ja que han posat en valor una església situada en ple centre del nucli urbà, a la Plaça Major, on hi ha també l’ajuntament i el centre de la vida diària”.

La portada de l’església és romànica del segle XIII, amb un rosetó obert en el segle XIX i totalment renovat 8 anys enrere, amb la col·locació d’un vitrall amb la imatge de la patrona, la Mare de Déu de la Popa, que és la imatge d’una matrona que alleta l’infant Jesús. Paral·lelament, les portes de l’església són clarament romàniques. Pel que fa la resta de l’edifici, un incendi en va cremar l’interior i es va refer en el segle XVIII, i el campanar és un afegit posterior del segle XIX. En l’interior hi havia hagut un important retaule barroc que fou destruït durant els primers temps de la guerra civil, a l’igual que varen desaparèixer dues de les campanes del campanar.

Jornada plena d’activitats

SONY DSC“Era un desig molt generalitzat de poder facilitar la visita de l’església, o com a mínim poder-ne veure l’interior, cosa que ja és possible des del passat dissabte dia 15″ ha reiterat també Roma.

En aquesta jornada, tothom va poder veure el resultat de les obres realitzades i celebrar el dia de la patrona amb aquestes novetats. A la tarda, va fer-se un esplèndid concert de la Coral de Borredà, amb 31 components, dirigits pel director Victor Borràs, que van cloure la celebració. Entre els dos actes, una ballada de ballets de l’Esbart de Borredà i del Casal Dansaire de Manresa va completar la jornada, amb el final del Formatjazz, ja tradicional en aquesta diada del 15 d’agost.

FOTOS: Interior de l’església i missa major el dia 15 d’agost, a Borredà. AUTOR: Ajuntament de Borredà/Cedida

Església Joan Roma nova il·luminació parròquia patrona de Borredà

Estic amb tu

Comentaris

  • Esteve Amills Sisó

    Començar amb un euro, es començar molt car (saben que un euro son 166 de les antigues pessetes???).
    A veure qunat més cobraran per veure unes pintures molt mediocres???