La cercavila de gegants i el desè aniversari dels diables donen a Avià el tret de sortida a una festa major plena de música i actes

Al Berguedà el calendari de festes majors no podria encetar la seva recta final sense la Festa Major d’Avià que arriba ja aquesta setmana. Com cada any, compta amb activitats de tot tipus i per a totes les edats. El gruix d’actes es durà a terme des de demà divendres 28 d’agost a dilluns 31 d’agost. Tot plegat començarà a dos quarts de 6 de la tarda amb la 26a Cercavila amb Gegants i Nans.

“Enguany, els nostres gegants ens proposen ballar i passejar a ritme de swing i dixieland de la mà de l’Antiga Destil·leria, grup que complimentarà als grallers locals” segons han informat des de l’Ajuntament. Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, ha explicat – a més – en una entrevista a Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, que el recorregut tindrà la sortida i l’arribada a l’Ateneu.

Es tracta d’una activitat organitzada per la Colla de Geganters i Grallers d’Avià – una de les entitats amb més anys al municipi – que, a més, precedirà una altra de les activitats altament esperades de la celebració al poble: el correfoc amb la Colla de Diables els Esclata Aglans, que enguany celebren el seu 10è aniversari.

El correfoc es farà a les 9 del vespre amb sortida del dipòsit de Cal Metge, i se seguirà pel carrer Indústria, l’Avinguda Pau Casals, el carrer Gran Via, la plaça Abat Oliba i la plaça Padró, amb l’acompanyament dels Trastukats “i molt foc i molta pólvora”, ha relatat Canal. “Estem molt contents d’aquest desè aniversari perquè això significa que la Colla de Diables els Esclata Aglans d’Avià és un grup ben consolidat” ha valorat Patrocini Canal. Més tard, a les 10 del vespre, hi haurà havaneres a càrrec del grup Sac i Ganxo, una entitat que també és avianesa. S’oferirà rom cremat a tots els assistents, gentilesa de Licoreres Mallorquines SA, a la plaça de l’Ateneu.

I passada la mitjanit, a partir de dos quarts d’1 de la matinada, el Concert Jove es farà amb l’Orquestra Mitjanit i discomòbil a la pista poliesportiva.

Del dissabte, amb diverses activitats i una tarda amb diferents cites festives, l’alcaldessa Patrocini Canal ha destacat la baixada d’andròmines i patinets, amb sortida des de Cal Teuler i recorrent l’avinguda Pau Casals fins a l’aparcament del Local Avianès. “Sempre és un acte molt divertit perquè és allà on veus que la imaginació de la canalla i acompanyats de la feina dels pares és total, es pot veure qualsevol cosa imaginable sobre quatre rodes i baixant per la carretera”, ha explicat satisfeta Canal, que ha dit que “cal valorar molt la feina dels dies previs, pares, fills, amics, tots preparant l’andròmina en aquesta època de vacances”.

El dissabte també hi ha, a les 7 de la tarda, un partit de solters contra casats que organitza la UE d’Avià; el Cercabirres pel poble, a partir de les 11 del vespre i amb l’organització del Grup de Joves d’Avià. I el dia acaba de nou, a partir de dos quarts d’1 de la matinada, amb concert jove. A la pista poliesportiva i, en aquest cas, amb la formació Germà Negre, Ebri Knight i discomòbil.

Sardanes, futbol i música per diumenge de festa gran

El diumenge 30 d’agost, la celebració continua. En aquest cas, amb un important protagonisme esportiu i concretament del futbol. Els partits de pretemporada de 1a i 4a Catalana que juguen els dos equips de la UE Avià, contra el Sallent i l’Olost respectivament, s’han inclòs com un acte més de festa major, “perquè a Avià el futbol no pot faltar mai aquests dies”, ha dit Canal. Al migdia, i després de la missa major en honor a Sant Lleïr, un altre instant “molt esperat” pels avianesos durant aquests dies: les sardanes, a càrrec de la Cobla Pirineu.

“És un moment que fa molt goig perquè els veïns es troben, i hi sol haver també les persones que durant l’any viuen fora i pugen per festa major, és un instant de retrobament”, ha puntualitzat l’alcaldessa.

Diumenge, a dos quarts de 6 de la tarda, hi haurà també Concert de Festa Major amb l’Orquestra Amoga i el Grup Shakata i, seguidament, ball a la plaça de l’Ateneu.

La jornada continuarà amb un Sopar Jove, organitzat per la Colla de Diables Esclata Aglans d’Avià i el Grup de Joves, i que, amb inscripció, és obert a tothom. Pel jovent entre 16 i 25 anys, i segons informa el programa de festes, l’àpat és però gratuït. El dia acaba després amb discomòbil jove, la Summer Party 2015.

Retorn del teatre

Dilluns és l’últim dia de festa major a Avià. Hi haurà protagonisme de nens i nenes “amb el concurs de dibuix i la xocolatada, al mati; i l’animació infantil amb ‘Moxi i Toxi i el Volcà Menjacontes, a la tarda”, ha avançat Patrocini Canal.

Tanmateix el darrer acte serà el de l’Agrupació Teatral Avianesa, que interpretaran ‘Unes noces plenes de noses’, una obra “molt divertida” ha assegurat Canal. Es poden comprar les entrades, a un preu de 8 euros per persona, a les oficines de l’Ajuntament, o bé el mateix dia, una hora abans de l’acte a l’Ateneu d’Avià. “Un executiu de publicitat nerviós fa estralls el dia del casament de la seva filla i s’obsessiona amb una noia de somni que veu per a tot arreu, però… no tothom la veu!”, presenta el programa de la representació.

El teatre és un acte clàssic de la Festa Major d’Avià, que ve “fent-se gairebé de fa 30 anys”, tot i que l’edició passada no hi va haver representació, i aquesta es recupera en aquesta edició. Ha recordat Patrocini Canal.

FOTO: Concert de l’Orquestra Mitjanit, en la Festa Major d’Avià 2014. AUTOR: Grup de Joves d’Avià