La CUP de Berga reitera la seva negativa al projecte del Parc de la Natura perquè hi veu “un risc” i “no una oportunitat”

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Berga ha reiterat la seva negativa al projecte del Parc de la Natura, perquè creu que és un risc i no una oportunitat. Segons ha expressat la formació en un comunicat després que el tema ressorgís arran de la visita del cap de llista d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Ramon Espadaler, a la ciutat.

Espadaler va desplaçar-se fins el càmping Berga Resort, on va atendre els mitjans nacionals, i va parlar amb l’empresari Joan Barniol, impulsor de la proposta. Després va assegurar que Unió donaria suport a “tot el que vagi en la línia de la dinamització de sectors econòmics, en som partidaris, sempre i quan es respectin tots els marcs legals”. Espadaler també va dir que “hi ha determinades fórmules que són capaces de guanyar les eleccions i després són un veritable fre pel desenvolupament econòmic”.

En el comunicat la CUP – que governa a la ciutat de Berga – ha volgut posar en consideració que “en cap cas s’ha de renunciar al turisme, al contrari, ha de ser un sector complementari, ferm i consolidat, però no l’eix central de la nostra economia”. El partit ha afegit que “els projectes turístics que es basen en la massificació anirien progressivament en detriment dels béns capaços de captar turisme: la natura, la bellesa paisatgística o la tranquil·litat”.

És per això que asseveren que, a llarg termini, “no veiem el projecte del Parc de la Natura com una oportunitat sinó com un risc; el risc que l’economia local i comarcal es reestructuri a l’entorn d’una estratègia uniempresarial, que no sabem cap on es desenvoluparà ni en quina qualitat creixerà i l’existència de la qual dependrà exclusivament dels resultats d’un compte d’explotació”. Per la CUP “això és un risc al qual no ens hem de sotmetre per molt que alguns cants de sirena augurin llocs de treball a curt termini, la qualitat dels quals tampoc coneixem”.

“Creiem que és més beneficiós pensar a llarg termini i posar en funcionament la maquinària institucional, econòmica i social per definir un projecte d’economia productiva comarcal que faci que el nostre futur no depengui de tercers sinó de la nostra capacitat de gestionar els recursos propis” han reiterat també fonts de la Candidatura d’Unitat Popular a la ciutat.

Treballar “per construir la base de la nostra economia”

En el text la CUP ha aprofitat per recordar que la ciutat i la comarca es troben des de fa dècades “en una situació de depressió econòmica severa”, ja que han reiterat que “la desaparició dels pilars econòmics comarcals – la mineria i el tèxtil – no van venir acompanyades de cap acció institucional – ni municipal, ni autonòmica, ni estatal – capaç de consolidar un sector productiu que garantís la regeneració de la comarca”.

Per aquest partit de l’esquerra independentista “aquí és on som, encara” i “aquesta situació obliga a les institucions de la comarca – i també als sectors econòmics i socials – a treballar per construir, d’una vegada, la base de l’economia”.

D’altra banda, han comentat que “més enllà de les consideracions polítiques i atenent estrictament a les possibilitats tècniques del projecte del Parc de la Natura, hem de dir que, per bé que pugui tenir un títol i una presentació atractiva, l’execució administrativa d’aquesta iniciativa té un risc econòmic i de responsabilitats civils altíssim”. Per la CUP, que ha explicat haver conegut “de paraula” la situació en reunions mantingudes amb l’empresa promotora, aquesta iniciativa és un risc. D’aquesta manera, la formació ha assegurat que tot plegat “suposa l’expropiació d’uns terrenys, la seva requalificació i posteriorment treure a concurs públic l’explotació del projecte de Parc de la Natura”. El que per ells significa que “l’empresa promotora només pretén fer això. Promoure que es faci el Parc de la Natura, però no assumir-ne la inversió i la gestió”.

Pel partit a l’executiu berguedà, això suposa també “una intervenció urbanística irreversible sense tenir la certesa que el projecte, tal i com es planteja, s’acabi realitzant”.

La CUP diu que “és impensable” que l’Ajuntament tiri endavant el projecte

En aquestes condicions, han dit: “és impensable que l’Ajuntament tiri endavant un projecte així”. Ja “no només per ideologia anticapitalista sinó, purament per seny, per no posar més en risc el bé comú dels berguedans. I més veient com han acabat —pèrdues milionàries, processos judicials— algunes de les accions urbanístiques on s’ha implicat directament l’Ajuntament de Berga”.

En definitiva, la CUP conclou al text que “la decisió està presa”. I és una negativa “ferma” que no tanca, però, “les vies de comunicació amb l’empresa promotora. Mai ens negarem a parlar de les coses i en aquest sentit hi ha el compromís, per part de l’equip de govern de fer-hi una nova trobada, sobre el terreny”.

X