La Marató de donació de sang de Berga vol superar els 300 donants de l’any passat

‘Donar sang et fa gran!‘. Aquest és el lema de la jornada marató de donació de sang que es farà aquest dijous, 17 de setembre, a Berga. L’Hotel d’Entitats (Centre Cívic) acollirà durant tot el dia una jornada d’acapte de sang, només sang i no plasma en aquesta ocasió. Recordem que el plasma és un dels líquids de la sang (el 55% de la sang és plasma), és de color groguenc i conté els glòbuls vermells, les plaquetes i els glòbuls blancs. També hi ha cada vegada més gent que en necessita i per això a Berga l’any passat ja se’n va fer un acapte. Enguany es repetirà, serà al desembre.

roda de premsa marato sang berga (2) (Medium)De moment però, aquest setembre hi ha la marató de sang, que com cada any organitza el Banc de Sang i Teixits, l’Ajuntament de Berga, l’Associació de Donants del Berguedà i la Creu Roja del Berguedà. Han fet una crida a la participació, especialment de la gent jove. Volen que no només donin sang els donants habituals sinó que els joves s’impliquin en la causa, que es conscienciïn de la necessitat de donar sang i de tenir reserves de bosses als hospitals. Cal tenir en compte que segons dades del Banc de Sang i Teixits, cada dia fan falta 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts. “Costa motivar els nois i noies d’entre 18 i 30 anys, per això insistim a què aportin el seu granet de sorra”, ha dit Josep Maria Planella, responsable de maratons del Banc de Sang.

I no només els joves i els donants habituals, la crida també es fa a les persones del grup 0-, ja que hi ha la necessitat de disposar de sang d’aquest grup zero negatiu. És una tipologia que es pot transferir a qualsevol receptor, per la qual cosa és imprescindible en situacions d’emergència, quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini. El Banc de Sang i Teixits ha destacat que només un 8% de la població és 0-, fet que els ha portat a engegar una campanya de localització de totes les persones d’aquest grup que hi ha a Catalunya, que es calcula que són gairebé 400.000, i d’aquestes a dia d’avui només 18.000 són donants de sang.

La marató de sang de Berga vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans.  Els organitzadors reconeixen que Berga és una ciutat solidària i que cada any respon a la crida, per això esperen igualar o superar els gairebé 300 donants de l’any passat. Tothom qui vulgui donar sang ho podrà fer aquest proper dijous de les 10 del matí a les 10 de la nit, a l’Hotel d’Entitats (Centre Cívic).

Amb la voluntat de fer extensiva la crida, els organitzadors compten enguany amb un grup de joves emprenedors guardonats pel departament de Joventut que col·laboren en la marató de donació de sang de Berga anunciant-la i promovent-la a les xarxes socials. En aquest sentit, s’han creat i personalitzat imatges d’emoticons que, juntament amb l’etiqueta #MSangBerga pretenen estendre aquesta iniciativa a través de les xarxes socials i mobilitzar més gent.

FOTOS: presentació de la Marató de donació de sang. D’esquerra a dreta: Khaled Khatib, coordinador del Banc de Sang i Teixits a la Catalunya Central; Anna Alsina, regidora de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Berga; i Josep Maria Planella, responsable de maratons del Banc de Sang. AUTORS: Berta Francàs i Ricard Codina

X