Berga, Cultura, Patum

El Patronat de La Patum s’incorpora a l’observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat

El Patronat de La Patum s’incorporarà (un cop fet el tràmit burocràtic d’aprovar-se definitivament per Junta Permanent del Patronat Municipal de La Patum i pel Ple de la Corporació, i signat el conveni amb la Generalitat de Catalunya) a l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat de Catalunya, del qual esdevindrà una de les seves antenes (és com es denominen les entitats que en formen part). Així, la Generalitat reconeix la tasca desenvolupada en aquest àmbit pel Patronat els darrers anys.

Els objectius de l’OPEI són la recerca, documentació, difusió i restitució del patrimoni etnològic català. El seu funcionament es basa en la col·laboració i el treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic i a l’antropologia en general. Amb aquesta voluntat, l’Observatori desenvolupa diverses funcions, entre les quals cal destacar la identificació d’oportunitats de recerca; la detecció d’amenaces que posen en perill el patrimoni etnològic del país; l’organització de jornades i d’activitats temàtiques de caràcter internacional, nacional o local; la difusió de les activitats relacionades amb el patrimoni etnològic mitjançant el bloc etnologia.cat i la gestió d’una borsa d’investigadors amb l’objectiu de posar en contacte entitats i investigadors.

Les entitats de l’Observatori -també denominades Antenes- fan activitats conjuntes que s’agrupen en diferents programes: Tallers i Jornades de Memòria Oral (des del 2008); cultura Viva, presentació de recerques etnològiques a les comunitats que han estat objecte d’estudi (des del 2010) i Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic (des del 2011). En aquesta línia, precisament enguany s’inicien tres nous programes: Etnologia en Xarxa, difusió en comú de les activitats de caràcter etnològic no incloses dins dels altres programes; Col·leccionant passions, aproximació a les col·leccions etnològiques privades i Etnorecerca, suport de proximitat a la recerca etnològica d’àmbit local.

Actualment l’OPEI està formada per 22 entitats de diferents indrets: el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta); el Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies); l’Institut Català d’Antropologia (Barcelona); el Museu Etnològic de Barcelona; el Museu Marítim de Barcelona; el Patronat Municipal de La Patum (Berga); el Centre d’Estudis de les Garrigues (Les Borges Blanques); el Museu Comarcal de Cervera; l’Ecomuseu de les valls d’Àneu (Esterri d’Àneu); el Museu del Ter (Manlleu); el Centre de Desenvolupament Rural; el Museu de la Pauma (Mas de Barberans); l’Institut Ramon Muntaner (Móra la Nova); el Museu de la Pesca (Palamós); el Carrutxa – Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria (Reus); l’Espai del Metge Rural (Sant Feliu de Guíxols); la Ruta dels Oficis d’Ahir (La Seu d’Urgell); el Centre d’Estudis Lacetans (Solsona); el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega); el Museu de la Mediterrània (Torroella de Montgrí); el Museu Casteller de Catalunya (Valls); l’Institut d’Estudis Penedesencs (Vilafranca del Penedès) i la Plataforma d’Estudi de la Pedra Seca i de l’Arquitectura Tradicional.

Observatori OPEI patrimoni etnològic Patronat de la Patum

Estic amb tu

Comentaris