L’Ajuntament de Berga no lliurarà el Premi a la Cultura, i implanta el projecte ‘Ciutat escenari’

Berga no atorgarà aquest any el Premi a la Cultura. Era un guardó que des del 1981 s’entregava cada any a principis de desembre (dins els actes de celebració de Santa Eulàlia) a una persona de Berga destacada per la seva trajectòria cultural en una o altra vessant.

Enguany, l’equip de govern de la CUP suprimeix aquest premi perquè considera que era un model obsolet i que cal fer-ne un replantejament, segons ha dit en declaracions a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà la regidora de Cultura de Berga, Mònica Garcia. Una decisió que s’ha pres després de mantenir converses amb entitats de Berga, que eren les que proposaven els noms de les persones candidates al premi i se n’escollia una de guanyadora.

Model obsolet, nova fórmula

Segons la regidora Mònica Garcia “ho hem valorat conjuntament i ha semblat que calia refer el Premi a la Cultura perquè després de 33 anys molts dels noms candidats a merèixer el premi ja el tenen”. Per això pensen que el model ha quedat obsolet i que cal buscar una altra fórmula mantenint un reconeixement d’àmbit cultural. “Però potser no cal que sigui a una persona per la seva trajectòria sinó que pot ser una entitat que en els últims temps hagi destacat per la seva implicació en un projecte cultural per exemple”. És una idea. No hi ha res en ferm. S’està estudiant i valorant quina pot ser la reconversió que patirà el fins ara Premi a la Cultura de Berga de cara a properes edicions. Aquesta no n’hi haurà. I quan n’hi hagi no serà anual. Aquesta serà una altra novetat. Per tant, tindrà un altre caire i una altra periodicitat perquè no es convocarà anualment, ha explicat Garcia. (Pots escoltar l’entrevista íntegra clicant l’àudio adjunt).

D’entrada aquest any se suprimeix el premi que s’entregava en un acte al Teatre Municipal, en què també es feia entrega de plaques commemoratives a entitats de la ciutat que complien aniversaris destacats. Tot plegat tenia un cost d’uns 3.000 euros. Un cost important, ha assenyalat Garcia, fet que també ha influït en el fet que el govern de la CUP s’hagi plantejat no fer l’acte i el lliurament del premi.

Nova proposta cultural: Berga, Ciutat escenari

El dissabte més proper a Santa Eulàlia, que és el dia 10 de desembre, i per tant enguany el dissabte 12 de desembre, Berga es convertirà en una ‘Ciutat escenari’. Aquesta és l’aposta de la CUP per mantenir l’activitat cultural per Santa Eulàlia. Diu no al Premi a la Cultura però presenta un nou projecte, amb voluntat que sigui anual i que es pugui allargar més enllà d’un cap de setmana. Una iniciativa que consisteix en obrir els espais públics a la cultura, tant música com altres disciplines artístiques. Per tant actuacions al carrer perquè la ciutadania en pugui gaudir lliurament.

En aquest sentit, segons Garcia, “de moment ja s’ha proposat a l’Escola de Música que els alumnes omplin de música espais públics i s’ha vist de bon ull”, una idea que es traslladarà a altres artistes amb la idea que facin servir els espais públics per a les seves creacions i Berga es vesteixi de cultura i art.

 

 

 

 

X