Berga analitza els deu anys del reconeixement de la Patum com a patrimoni, aquest divendres

Berga enceta la programació dels deu anys de la declaració de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb un acte aquest divendres, 20 de novembre, al Pavelló de Suècia. Per una banda, s’inaugura una exposició. I per altra banda, hi ha una taula rodona.

Exposició

A 2/4 de 7 de la tarda, al vestíbul del Pavelló de Suècia s’inaugurarà l’exposició ‘Ballar el Moro, Danses festives de Moros i Cristians a la Mediterrània Occidental’. ‘Ballar el Moro’ és una activitat festiva ancestral que encara perdura avui en dia en la cultura de moltes poblacions -més de 1.200 arreu del món- especialment les de parla catalana de la Mediterrània occidental. La mostra recupera la memòria d’aquesta tradició i l’analitza a través de diversos documents i fotografies entre les quals s’hi barregen elements polítics, religiosos, ètnics, socials i culturals.

L’exposició ha estat possible gràcies a les investigacions i textos de Raül Sanchis Francès i a la coordinació entre el Museu Etnològic de Barcelona i l’Associació Cultural Joan Amades. De la producció se n’ha fet càrrec l’Ajuntament de Barcelona i ha rebut el suport del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Diputació de Tarragona i les Cases de la Festa de Barcelona.

Després de passar per Tarragona, Lleida i el Tradicionàrius de Barcelona entre altres, l’exposició arriba a Berga, on es podrà veure fins al 20 de desembre, en horari d’arxiu.

Taula rodona

A les 7 de la tarda, a la sala d’actes del Pavelló de Suècia, es farà la taula rodona ‘Anàlisi dels 10 anys del reconeixement de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO’ amb la finalitat de debatre i avaluar quines repercussions, positives i negatives, ha tingut per a la Festa i per a la ciutat el reconeixement. Es tracta d’una activitat emmarcada dins els actes de celebració d’aquest desè aniversari.

Prendran part en aquesta taula rodona Jaume Vima i Bofarull, exregidor de Patum que durant 30 anys ha fet de Ple; Ramon Prat i Serra, patumaire excap de colla dels Nans Nous; Dolors Clotet i Cortina, periodista de Regió 7; Toni Barat i Jové, exgeganter i representant del Gremi d’Hostaleria; i Albert Rumbo i Soler, redactor del dossier de la candidatura i gerent del Patronat Municipal de La Patum. Moderarà la taula Berta Francàs i Guillén, periodista i responsable de Comunicació de l’Ajuntament de Berga.

Més actes

Els actes de celebració de la declaració del Patrimoni seguiran el divendres dia 27 a les 7 del vespre a la sala de Plens de l’Ajuntament de Berga, on es presentarà el llibre ‘Viatge a la Via Catalana’, de Toni Strubell i amb il·lustracions de Narcís Franquesa, i el dissabte dia 28, a les 7 del vespre, al Teatre Municipal amb el concert ‘Patum i cobla’, a càrrec de la Cobla Berga Jove.

I la resta d’activitats les pots consultar clicant aquí.