La Fia-faia cremarà unes 700 torxes a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola cremaran avui unes 700 faies (més de 500 a Bagà i més de 150 a Sant Julià). Com cada 24 de desembre, la Nit de Nadal, aquestes dues poblacions de l’alt Berguedà rememoren l’arribada del solstici d’hivern amb una festa que enguany ja té l’etiqueta de patrimoni universal. L’1 de desembre d’aquest 2015 va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, en una candidatura conjunta de les Falles del Pirineu.

Aquest fet “pot atraure més públic”, ha dit el president de l’Associació de la Fia-faia, Josep Ureña, en una entrevista a Ràdio Berga i  a l’AquíBerguedà (la pots escoltar a l’àudio adjunt). En els últims anys la festa ja ha anat tenint cada cop més poder d’atracció, i es preveu que d’ara en endavant els visitants, berguedans i forans, augmentin. En aquest sentit, Josep Ureña, pensa que la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola es mereix més ressò perquè “és l’única festa del solstici d’hivern i és poc coneguda”.

Les protagonistes d’aquesta festa són les faies o torxes que s’encenen al capdamunt de la muntanya i baixen fins al poble. Es confeccionen amb una herba de tija alta que primer es fa assecar per després entrelligar-la per elaborar les faies. En els últims anys ha anat en augment l’elaboració de faies i per tant fa falta més quantitat de planta. Per evitar que es perdi, l’associació ha iniciat una campanya de sensibilització “perquè la gent no culli l’herba fins que estigui ben seca, perquè sinó la planta es perd, no torna a brotar”, ha dit Josep Ureña. Ha comentat que hi ha qui la cull ja al setembre i no s’hauria de fer fins al novembre.

A Sant Julià de Cerdanyola el tret de sortida a la festa es dóna a les 6 de la tarda, que és l’hora que les torxes comencen la baixada des de la muntanya i fins a la plaça de l’església del poble, on s’hi arriba cap a 2/4 de 7 i es clou la celebració amb torrades amb allioli de codony.

A Bagà, on la festa és més multitudinària, la cita és a 2/4 de 7. Es fa la baixada de torxes enceses des de la muntanya del Siti i s’arriba al poble pels volts de les 7. Llavors comença la crema de les faies i es fa un petit recorregut des de la plaça Catalunya fins a la plaça Porxada, on se segueixen consumint les torxes fins al final. També es balla la dansa típica de la Fia-faia i en acabar es reparteix coca amb allioli de codony.

La Fia-faia està del tot arrelada i compta amb una llarga tradició, ja que ni tant sols es va deixar de fer durant la Guerra Civil. Sí que posteriorment, entre els anys 1950 i 60 hi va haver una davallada però va revifar i de mica en mica va tornar a agafar embranzida. De l’any 2000 fins l’actualitat la Fia-faia viu un moment esplendorós, ja que en els últims temps s’han recuperat aspectes com la baixada de les torxes, la recopilació de músiques, el toc de corn, i la penjada de torxes als balcons, entre d’altres.

FOTO: Faies cremant / AUTOR: Josep Bover

 

X