L’institut La Salle de Berga passa a mans de Vedruna

La Salle
La Salle

L’escola Vedruna de Berga absorbirà el curs que ve l’institut La Salle. El centre de secundària passa a mans de la Fundació Privada Educativa Vedruna Barcelona, i la marca Vedruna tindrà a partir del curs 2016-17 una oferta d’educació infantil, primària i secundària dels 0 als 16 anys. Els estudis d’ESO es continuaran impartint a les actuals instal·lacions de La Salle, però serà ja amb la denominació única de Vedruna.

La fórmula jurídica escollida per formalitzar aquest acord ha estat una subrogació de les unitats del concert educatiu, és a dir que les classes subvencionades per la Generalitat passen d’una escola a l’altra.

La directora de La Salle Berga, Paquita García, ha emès un comunicat al web del centre en què diu que “aquest pacte s’ha realitzat de mutu acord entre ambdues institucions i els respectius responsables en mostren la seva satisfacció“. “Davant d’aquesta situació, us vull transmetre tranquil·litat, us demano confiança i m’agradaria compartir la il·lusió del nou projecte amb tots vosaltres”, hi afegeix.

Vedruna i La Salle ja tenien un acord de col·laboració des de l’any 1996, moment en què es van implantar els estudis d’ESO al Berguedà. Aquell acord implicava que, un cop acabada la primària, els alumnes de Vedruna i també els de les Dominiques passarien a fer l’ESO a La Salle. Però ja fa uns anys que les Dominiques van trencar de facto aquest pacte: van obrir una línia pròpia d’ESO, es van fusionar amb el centre de batxillerat Doctor Saló i van donar origen a l’escola Xarxa.

“Durant aquests 20 anys s’han produït canvis que han afectat el conveni inicial” i “és per aquesta raó” que Vedruna i La Salle “han acordat subscriure un nou acord”, diu un altre comunicat de l’escola Vedruna.

Els estudis d’ESO es continuaran impartint a l’edifici del passeig del Lladó amb el professorat actual.

Adéu a més d’un segle de La Salle

A la pràctica, l’absorció representa l’adéu de La Salle a Berga després de més d’un segle d’història. La primera escola va obrir portes el novembre de l’any 1909 a la plaça del Doctor Saló. La van fundar els germans de La Salle i l’empresari Lluís Rosal, impulsor també de la colònia que porta el seu cognom. El 1959 es va inaugurar l’actual edifici de La Salle i l’any 1996 va deixar de ser un centre de primària per convertir-se en el primer institut concertat d’ESO a Berga. El 2001 es va posar en marxa un edifici annex amb gimnàs, laboratori i aules d’informàtica, música i dibuix.