La pujada dels gegants de la Patum a Queralt es complementarà amb un dinar a Berga

Per primera vegada, us ho avançàvem ahir, els quatre gegants de la Patum, pujaran a Queralt. Fins ara només hi havien pujat els gegants nous l’any 1991, quan van celebrar el seu centenari. Ara, els nous celebren els 125 anys, i els vells en fan 150. Per commemorar els aniversaris, l’acte més destacat és la pujada a Queralt que es farà el 22 de maig, pels Quatre Fuets.

Dinar a Berga

Per al mateix diumenge, els geganters organitzen un dinar obert a tothom, segons han donat a conèixer avui en un comunicat. El dinar es farà a Berga, un cop s’hagi tornat de Queralt i després dels balls i els tirabols pertinents. “És un dinar que estarà obert a tothom que simpatitzi amb la comparsa. A mida que es vagi acostant la data, se’n donaran més detalls”, apunta el text.

El cap de colla dels gegants, Daniel Massana, assenyala que des de fa mesos ja estan preparant tant aquesta pujada com la resta d’actes i elements que acompanyaran l’aniversari. “És una cosa que fa molta il·lusió a tothom, perquè tant els que ho van viure com els que n’han sentit a parlar, són
conscients de com va ser d’especial aquella pujada a Queralt del 1991″, afirma Massana.

Per facilitar la pujada a Queralt, es tallarà l’accés amb cotxe des de la Font Negra, i hi haurà autocars llançadora que aniran pujant i baixant des de les 10 del matí fins l’hora de dinar. A dalt, l’equip que impulsa la celebració del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, prepararà juntament amb la comparsa, un esmorzar per recuperar forces.

Exposició i samarretes

Per donar més dimensió a l’aniversari i recaptar fons per les despeses que suposaran els actes de celebració, la comparsa del gegants ha fet samarretes commemoratives. Es poden adquirir des del passat desembre i de moment ja se n’han venut unes 800. En queden 160, però al març se’n faran més, “inclosa una versió per a noies”, han dit. Els punts de venda són: la Dolceria Pujol, Serra Martí i Granja Míriam entre d’altres.

Per altra banda, s’està preparant una exposició de roba històrica, inclosa una peça que té 150 anys, els mateixos que els gegants vells.

Posada en escena especial per Corpus

D’altra banda, els geganters ja treballen en la posada en escena que faran per Patum, a la plaça de Sant Pere, per celebrar els aniversaris. De moment, poca cosa n’ha transcendit. “La idea és combinar la tradició i la modernitat, i aconseguir que l’esperit dels gegants envaeixi tota la plaça”, ha explicat Dani Massana”. A mida que s’acosti Corpus (de 25 al 29 de maig) es coneixeran més detalls.

 

FOTO: Els gegants de la Patum / AUTOR: Josep Pont i Roca

 

X