Frankfurt Berga

Berga, Societat

Berga recorda l’entrada de les tropes franquistes fa 77 anys i engega accions per recuperar la memòria històrica

Berga recorda l’entrada de les tropes franquistes fa 77 anys i engega accions per recuperar la memòria històrica

Avui fa 77 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la capital berguedana. Va ser el 2 de febrer del 1939 quan les tropes del bàndol nacional entraven a Berga, i amb la seva arribada, la ‘pau’, l’ordre i la fi de la guerra a la ciutat. Els ànims ja feia temps que estaven per terra, especialment des de la fi de la Batalla de l’Ebre (16 de novembre del 1938) i amb la més recent caiguda de Barcelona (26 de gener 1939). Però amb la seva arribada també van començar a Berga les purgues, la repressió sense escrúpols i la mort. Centenars de milers de persones van emprendre la llarga marxa a l’exili que només els portaria fam, i de nou més guerra, i mort. A poc a poc les esperances de retorn es van tornar en resignació i amb els anys, en oblit.

Sota aquesta realitat i amb la voluntat d’esperonar la ciutadania a recuperar la memòria històrica, Berga s’ha despertat aquest matí de dimarts plena de cartells a diferents punts de la ciutat que sota el lema ‘Rescatem la memòria, recuperem la dignitat’, fan una crida a tenir present la data d’avui.

La ubicació d’aquests cartells no és a l’atzar sinó que es troben en punts clau seguint el recorregut que van fer les tropes franquistes en la seva entrada a Berga ara fa 77 anys. Els cartells es poden veure al carrer del Roser, carretera Sant Fruitós, plaça de la Creu i carrer Major.

L’Ajuntament de Berga ha fet aquesta acció per donar el tret de sortida a un seguit d’actes que es faran durant aquest mes de febrer i que es donaran a conèixer properament.

Els cartells penjats per Berga contenen un codi QR que redirigeix a la web de l’Ajuntament de Berga, des d’on es podrà consultar els propers dies tota la informació referent a aquest projecte de recuperació de la memòria històrica.

 

FOTO: Cartell penjat al carrer del Roser, a tocar de la plaça dels Països Catalans / AUTOR: Jaume Fíguls

 

memòria històrica tropes franquistes

Estic amb tu

Comentaris