Associacions de veïns de Berga i sector turístic insten al consistori a fer una reunió per resoldre l’avaria de l’ascensor de Queralt

Les associacions de veïns de Berga i Hostaleria i Turisme del Berguedà reclamen que es repari amb urgència l’ascensor de Queralt. Fa dos mesos que no funciona i “és un problema per als berguedans i visitants que volen pujar al santuari”. Sense ascensor l’única opció és a peu, per les escales, amb l’inconvenient que representa per la gent gran, per les persones amb mobilitat reduïda, i també per pujar els subministres que necessita el santuari de Queralt. D’aquí la necessitat “urgent” que reclamen usuaris, entitats, associacions, el capellà custodi de Queralt, Mn. Ramon Barniol, i la comissió organitzadora dels actes de celebració del centenari de la Mare de Déu de Queralt.

Aquesta comissió de Queralt 2016 exposava fa uns dies en un manifest que era “vergonyós” i demana celeritat. Una crida a la qual s’hi sumen ara el sector turístic i veïnal, que aquest matí han entrat una instància a l’Ajuntament de Berga demanant una reunió entre totes les parts implicades per tractar el problema de l’ascensor i arreglar-lo “de forma immediata”. Volen que la situació no s’allargui més i que l’elevador inclinat es torni a posar en servei com a element imprescindible pel bon funcionament, religiós, turístic i comercial de Queralt. Segons ha dit Roser Farràs, presidenta de l’Associació de Veïns del Capdamunt de la Vila en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà (la pots escoltar clicant l’àudio adjunt) “és una necessitat”, i “ara més que mai perquè des de Queralt 2016 s’estan organitzant molts actes a dalt a Queralt, sense anar més lluny el diumenge 13 de març hi ha una trobada de Queralts i esperem que l’ascensor ja estigui en servei”.

Lamentem que la situació s’estigui allargant tant, tot i que admeten que saben que l’Ajuntament de Berga treballa des de fa setmanes per resoldre aquesta situació. El govern de la CUP vol que s’arregli el més aviat possible. Val uns 3.000€. Ara bé, l’empresa Inberga Tur és qui té la concessió de l’hostatgeria i l’ascensor de Queralt (així com també l’hotel Berga Park) i se n’hauria de responsabilitzar. Però no sempre ha respost (des del 2002 que hi ha contracte) en la reparació d’avaries, ni tampoc en la revisió anual de l’ascensor. L’Ajuntament de Berga ha anat assumint la no resposta de l’empresa concessionària. Des del 2002 s’han pagat 75.909 euros per a revisions i avaries de l’ascensor.

Inberga Tur no respon i l’equip de govern no pretén deixar Queralt sense ascensor, però si l’Ajuntament es fa càrrec d’arreglar l’avaria, abans ha de garantir la legalitat jurídica de l’actuació. I com que Inberga Tur no té solvència econòmica, el consistori ha demanat permís a l’administrador concursal. Fins que no hi hagi resposta no es pot actuar i l’ascensor segueix fora de servei i sense data.

Un conflicte jurídic entre l’Ajuntament de Berga i l’empresa Inberga Tur en el qual les associacions de veïns i Hostaleria i Turisme  no hi volen entrar ni posar en qüestió però pensen que “no ha de recaure sobre els berguedans i visitants que necessitin utilitzar l’ascensor per pujar al santuari”. Insisteixen que cal reparar-lo de forma immediata i a més, “establir un protocol per a poder accedir a l’ascensor de seguida en cas de noves avaries o problemes”.

Una reclamació a la qual s’espera que s’hi sumin noves entitats i institucions de Berga “per fer com més pressió millor” i sumar-se a la petició de trobar solucions immediates per tornar a posar en funcionament l’ascensor de Queralt.

instancia ascensor 2 (Medium)

FOTOS: representants de les associacions de veïns de Berga entrant la instància a l’Ajuntament: Roser Farràs (Capdamunt de la Vila); Dolors Corts i Josep Costa (Font del Ros); Joan Boixader (Casampons); Joan Ramon Bella (Quatre Barris); i Jordi Travé (Tossalet) / AUTOR:  Fermí Riu

 

X