Manifest del Dia Internacional de les Dones, ‘Feminitzant el món local’

‘Feminitzant el món local’ és el manifest en motiu del Dia Internacional de les Dones:

Avui, 8 de març de 2016 necessitem recordar que les dones continuem movent el món i necessitem més que mai els feminismes com a motor de canvi. Així ho van fer, a principis del segle XX, les obreres de la fàbrica tèxtil Cotton a New York reclamant igualtat de sou i millors condicions laborals. Avui, ja al segle XXI, ens adonem que les dones del nostre país cobren un 25% menys que els homes, ocupen la majoria dels contractes a temps parcial i dediquen el triple d’hores que els homes a les tasques no remunerades de la llar.

Les dones som la meitat de la població i no un grup minoritari. Som i hem sigut agents actives en la construcció de la societat i no ens podem pas conformar a que la nostres vides siguin tan sols un capítol al final dels llibres o que ni en formem part.

Des del món municipal portem més de 25 anys treballant per recuperar el llegat de les nostres àvies, per millorar la vida de les nostres mares i reconèixer tot el seu treball, i, sobretot, per facilitar el camí de les nostres filles, intentant remoure els obstacles que es trobaran pel camí i teixint xarxes de justícia i oportunitats per a elles.

Definitivament, han estat diverses les aportacions femenines que han canviat la manera de fer dels municipis i la seva política, però moltes d’elles sovint queden en l’anonimat: el lideratge de les regidories d’igualtat, la lluita dels moviments de dones i veïnatge, la recuperació de protagonistes de la història local, del món artístic, educatiu, esportiu i de comerç local.

Tot i els avenços fets, el dia a dia en els municipis i els estudis sobre la temàtica ens mostren que encara existeixen desigualtats en els diferents àmbits de la vida com en els treballs, la cura, l’educació les cultures i les famílies. Els estereotips i la ridiculització de les dones que ocupen llocs de poder i lideratge social en les xarxes socials reforcen que el sistema continua sent sexista.

Per això, l’aprovació d’aquest any de la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes (Llei 17/2015) marca el compromís polític i la necessitat de fer el desplegament dels recursos necessaris per implementar-la.
Així doncs, avui 8 de març volem reforçar l’aposta del món local per la defensa de la igualtat i la llibertat de les dones així com el reconeixement del seu llegat, claus per construir una societat més justa i digna per tothom.

 

L’Ajuntament de Berga, està difonent via xarxes socials aquest missatge:

dia de la dona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X