Jordi Cussà presenta ‘El trobador Cuadeferro’, una novel·la que recrea la vida de Guillem de Berguedà

L’escriptor berguedà Jordi Cussà (1961) publica ‘El trobador Cuadeferro’, una novel·la en què Cussà es fa seu un personatge històric per construir-ne la ficció. És Guillem de Berguedà, figura i obra que Cussà va conèixer l’any 1980, quan Daniel Tristany li va regalar dos volums de Martí de Riquer amb la idea de convertir-lo en protagonista d’una tragèdia, encara inèdita.

jordi-cussaSí que ha escrit un llibre. Una novel·la on no hi falten dos ingredients: actes bèl·lics i sexe explícit. Així ho destaca Jordi Cussà en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà (àudio adjunt). I és que Guillem de Berguedà era un cavaller i guerrer, un trobador i poeta, i un depredador sexual. Una biografia “apassionant” que Cussà porta a la ficció, una manera d’apropar la història de la literatura a la ciutadania. A més, en el relat s’hi introdueixen poemes de Guillem de Berguedà, “un autor que si hagués escrit en català seria un dels pares de la pàtria, com Ausiàs March”, ho va fer en llengua provençal.

Presentacions

El llibre de Jordi Cussà serà una de les novetats d’aquest Sant Jordi, i aquest dies està de promoció de l’obra, d’Edicions de l’Albí, de Berga. Avui, divendres, es presenta a Berga, a 2/4 de 8 del vespre al Pavelló de Suècia. Comptarà amb la intervenció de l’autor, Jordi Cussà; de l’historiador Albert Rumbo; de la presidenta d’Òmnium Cultural, Montserrat Soler; del professor Jordi Puntas; i de l’editor, Jaume Huch.

El 13 d’abril es presentarà a Puig-reig, a les 8 del vespre a la biblioteca. El 15 d’abril es farà una altra presentació a Berga, en aquest cas a la llibreria Quatre Cantons, a les 7 de la tarda. I el 22 d’abril ‘El trobador Cuadeferro’ es presentarà a Gironella, a les 7 de la tarda a la biblioteca.

 

FOTO: Jordi Cussà amb la seva nova novel·la, als estudis de Ràdio Berga / AUTORA: Anna Costa

 

X