Berga obre l’exposició de peces històriques dels gegants de la Patum

Berga inaugura avui, divendres 6 de maig, l’exposició de peces històriques dels gegants de la Patum. Serà a les 8 del vespre a la sala polivalent del Casino. La mostra es podrà veure fins al dissabte 11 de juny (consulta els horaris en la imatge adjunta). Conté, entre d’altres, la col·lecció de vestits des del 1866 i la primera cita dels gegants, del 1622.

Per complementar l’exposició s’han preparat unitats didàctiques per treballar a les escoles per posteriorment visitar i interpretar la mostra. En la mateixa línia, també s’ha publicat un conte sobre els gegants amb il·lustracions de Jaume Capdevila ‘Kap’ i text de Núria Subirana i Judit Corral.

A més, l’exposició serà l’escenari on l’artista basc Fermín Muguruza presentarà el còmic ‘Black is Beltza’, que ha fet conjuntament amb altres autors. Es farà dijous de Corpus, dia 26 de maig, a les 6 de la tarda. El còmic parla d’una visita que van fer els gegants de Pamplona a Nova York, en ple moment de conflicte racial, durant els anys seixanta. Basat en fets reals, explica com els gegants, negres, no van poder participar en un passacarrers per la Cinquena Avinguda.

L’exposició dels gegants és un dels actes per commemorar els aniversaris: 125 anys dels gegants nous i 150 dels vells. També pujaran a Queralt a peu, el diumenge 22 de maig; i el diumenge 29, a la Patum completa, faran un primer salt especial, primer Anònim Teatre posarà veu als gegants, i després ballaran al ritme de la cançó ‘If I should Fall Behind’, de Bruce Springsteen.

Totes les despeses que generen els actes de l’aniversari, com els 3.000 euros que costa l’exposició, les assumeix la comparsa, que s’autofinança venent samarretes commemoratives de l’aniversari, al preu de 10 euros; i amb l’esmorzar i el dinar del dia dels Quatre Fuets. Amb els diners sobrers es contribuirà a pagar la Patum extraordinària que es farà al setembre, en el marc del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt.

exposicio gegants2

 

horaris-expo-patum

 Sortida del Tabal

La propera cita patumaire serà aquest diumenge, 8 de maig, amb la sortida del Tabal. A les 12 del migdia a la plaça de Sant Pere, després del ple extraordinari per aprovar que un any més hi haurà Patum, el tabaler ho anunciarà pels carrers. També es penjarà el primer cartell anunciador de la festa, donant a conèixer el guanyador d’aquesta edició.

 

FOTOS: Peces que es podran veure a l’exposició / Extretes del Facebook dels gegants de la Patum

 

X