Els escolars posen a la venda els productes que han treballat al projecte de cooperatives escolars

Productes elaborats per alumnes de primària i secundària del Berguedà, així com productes alimentaris, es podran trobar demà, dissabte 7 de maig, al Mercat de Cooperatives Escolars. Es farà de les 10 del matí a la 1 del migdia al Passeig de la Indústria de Berga, a tocar del mercat setmanal. En cas de pluja es traslladarà al pavelló vell.

Enguany han participat al projecte 31 cooperatives amb un total de 550 alumnes, procedents de 23 centres educatius de la comarca. L’augment és significatiu respecte l’any passat, quan van ser 21 cooperatives i 411 alumnes.

Els més petits han fet ells mateixos diferents productes artesanals, que seran els que podran posar a la venda al mercat. En canvi, els alumnes de secundària ha establert relacions comercials amb cooperatives d’altres comunitats autònomes i països amb l’objectiu d’importar i exportar productes entre els centres educatius que participen en el projecte. Ens ho han explicat en dues tertúlies a Ràdio Berga (les podeu escoltar als àudios adjunts). A la de primària hi han participat la Blanca i la Xènia, de 5è de l’Escola Girasol de Montmajor; la Quar, que fa 6è a l’Escola d’Olvan; l’Eva, de 6è de Vedruna; i l’Ainhoa, de 5è de Xarxa. A més dels mestres: Marisol (Olvan), Raquel (Montmajor), Pere (Xarxa), Toni (Vedruna). I a la tertúlia de secundària hi han participat l’Asha i l’Alondra, que cursen 3r d’ESO a La Salle; l’Arnau i la Marina, de 3r d’ESO de Xarxa; i l’Iraide, l’Aina i la Laia, que fan 3r d’ESO al Guillem de Berguedà. També valoren el projecte els professors Marc (Xarxa), Montse (La Salle), i Joan (Guillem de Berguedà). Li han posat bona nota i esperen que el mercat sigui un èxit després de la feina de tot un curs. Una part dels diners que obtinguin amb la venda de productes aniran destinats a entitats socials.

D’escoles de primària han participat en aquesta edició del projecte La Valldan, Vedruna, Xarxa, Sant Joan i Santa Eulàlia, de Berga; l’escola Serra de Picamill de Vilada; l’Escola de Borredà, l’escola Gira-sol de Montmajor; l’Albiol de Sant Julià de Cerdanyola; l’Escola d’Olvan; la Serrat Voltor de Vallcebre; la Fedac Gironella i l’Escola Gironella; les escoles Alfred Mata i Sant Martí de Puig-reig; i l’escola Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà.

Pel que fa al projecte Empresa Jove Europea, el Berguedà és l’únic territori del principat que hi participen tots els centres educatius de secundària: Serra de Noet, Escola Xarxa, La Salle, Guillem de Berguedà de Berga, Institut de Puig-reig, Institut Alt Berguedà de Bagà i Institut Pere Fontdevila de Gironella.

La promoció de la cultura emprenedora als nens i nenes dels centres educatius del Berguedà és cabdal per crear esperit emprenedor per les generacions futures, a més a més, augmenta la relació entre l’escola i les empreses, incrementa la qualitat del treball, afavoreix la millora dels resultats educatius i promou un conjunt de capacitats, habilitats i valors útils que capaciten als alumnes a gestionar adequadament els seus projectes professionals i vitals.

El projecte Cultura Emprenedora a l’Escola i Empresa Jove Europea està impulsat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.

cooperatives-secundaria
FOTOS: 1. Representació d’alumnes de primària participants al projecte de cooperatives. 2. Estudiants de secundària d’alguns dels instituts de la comarca que han treballat les coopeatives / AUTORA: Anna Costa
X