L’alcalde de Borredà vol fer front comú per exigir les tres depuradores del Berguedà paralitzades per l’ACA

L’alcalde de Borredà, Joan Roma, proposa que l’Ajuntament de Borredà, el d’Avià i el de Sant Julià de Cerdanyola facin front comú per exigir a l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) el compliment del compromís per construir depuradores en aquests tres municipis. Estan afectats per una paràlisi per part de l’ACA que afecta a 25 localitats catalanes, que disposen del projecte des de fa anys però que no s’executa. Aquest és el problema amb què es troben Borredà i Sant Julià de Cerdanyola. A Avià és més greu perquè les obres ja havien començat i s’han quedat a mitges.

En el cas de Borredà, Roma recorda que ha portat el tema al Parlament de Catalunya (via PSC) i que està disposat a defensar els tres municipis mitjançant una Proposta de Resolució perquè tot el Parlament es pronunciï. Per això, comenta que “confio parlar-ne amb l’alcaldessa d’Avià i l’alcalde de Sant Julià de Cerdanyola per consensuar les vies adequades per resoldre la situació”.

Roma critica la gestió de l’ACA i lamenta que “hagi incomplert la legislació vigent”. Remarca que els tres municipis es troben a la conca alta del riu Llobregat, fet pel qual “havien de ser tractats amb caràcter prioritari, per netejar les aigües brutes començant per dalt i acabant per baix”. Però, apunta, “van actuar com els va convenir, incomplint la legislació vigent”.

Recorda que tant Borredà com Avià i Sant Julià de Cerdanyola van iniciar els contactes, les gestions i els tràmits a finals dels anys 90 i principis del 2000 i van ser inclosos en un paquet de depuradores que es van adjudicar poc abans de les eleccions al Parlament de Catalunya del 2003. Un paquet de 59 depuradores adjudicades per 60 milions d’euros a una UTE (Unió Temporal d’Empreses) que les havia de finançar i cobrar, segons Roma, “un cop acabades i entregades; per tant l’ACA les havia adjudicat sense partida pressupostària cometent així una irregularitat perquè devien confiar que els ingressos dels anys següents ja permetrien fer front als pagaments”.

El 2003 les depuradores d’Avià, Sant Julià i Borredà van ser adjudicades amb la previsió de ser construïdes en un termini de dos anys. N’han passat 13 i d’aquí el malestar dels governs municipals. Joan Roma assegura que ha fet arribar escrits al conseller reclamant informació i doucmentació sobre algunes al·legacions presentades a l’avantprojecte de la depuradora, i fins l’any passat no van disposar del projecte.

Després de tot aquest periple, en aquest moment, explica Roma “l’ACA posa com a excusa -tot i que no ho diuen- que per poder executar les tres depuradores del Berguedà necessiten un informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat per mantenir la legalitat d’una adjudicació vigent”. Un informe, afegeix “que diuen que ha d’arribar a l’estiu i que en funció del contingut actuaran”. L’alcalde de Borreà, Joan Roma, es pregunta “els projectes que es van fer en el seu moment no són adequats?”. Diu que a Borredà “és plenament vigent a nivell tècnic” i tem que “l’ACA decideixi fer projectes més barats, més econòmics o menys rigorosos, per això han parat màquines arreu del país”. També recorda que l’ACA té un gran forat econòmic i la Generalitat també. “L’ACA té un dèficit superior als 2.500 milions d’euros”.

Joan Roma també ha explicat que l’empresa adjudicatària disposa del finançament necessari per construir les depuradors i cobrar-les amb un sistema en què l’empresa avança els diners del cost, s’encarrega de mantenir-es durant quinze anys i les va cobrant poc a poc de la Generalitat, “per tant no hi ha excusa per no executar-les”, diu, deixant clar que “l’empresa té 6 milions d’euros disponibles i l’adjudicació feta, encara que sigui de fa 13 anys”.

Davant d’aquesta situació, l’alcalde de Borredà creu que cal actuar. “No volem continuar contaminant els nostres rius i rieres. Tampoc no acceptem els raonaments de l’ACA i veiem amb preocupació aquesta paralització d’obres”.

X