Cinc explotacions agràries del Berguedà obren portes per mostrar com treballen i què produeixen

Saber com treballen els pagesos, veure com i on es produeixen els aliments que ens arriben a taula, descobrir els productes de temporada, visitar granges, ramats, productors i elaboradors d’embotits o formatges… Aquest és l’esperit de la primera edició de Benvinguts a Pagès, que es farà el divendres 17, dissabte 18 i diumenge 19 de juny. Serà un cap de setmana de portes obertes a explotacions agràries i ramaderes d’arreu del Berguedà i d’arreu de Catalunya, amb la complicitat de restauradors i allotjaments, que també participen a la campanya i que oferiran el menú Benvinguts a pagès, amb producte de proximitat i paquets especials d’allotjament de cap de setmana.

Del Berguedà s’han adherit a la iniciativa 5 explotacions agràries: Cal Rovira a Sagàs, la Federació Vaca Bruna Pirineu a Sagàs, Xai de Ferreres a Olvan, Formatges Cuirols de la Nou de Berguedà i Cal Roio Ramaderia Ecològica a la Nou de Berguedà. Faran visites gratuïtes el dissabte de 10 del matí a 7 de la tarda i el diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa. És una activitat adreçada a qualsevol tipus de públic: famílies, grups d’amics, veïns… Les visites duraran aproximadament mitja hora i es recomana reservar i confirmar l’hora d’arribada a les explotacions i a les activitats mitjançant el web www.benvingutsapages.cat. Moltes cases, després de la visita oferiran un petit tast amb els productes que es facin a la masia o explotació i tindran una zona de venda.

Cada explotació participant comptarà amb elements de senyalització per situar en zones estratègiques i per facilitar al màxim l’arribada dels visitants a la casa. I a través del web també es podrà consultar la localització i les coordenades.

Els restaurants que hi participen són 8: Hostal Sant Maurici a la Quar; Restaurant Cafè de la Plaça a Casserres; restaurant Cal Blasi a Berga; Repòs del Pedraforca a Saldes, Cal Fuster de Viver i Serrateix; Ca l’Amagat Rústic Gastrohotel de Bagà; Hostal Can Batista a Bagà; i Niu Nou de Bagà.

I 9 allotjaments: Baluard de Ferreres a Olvan; Berga Resort; Cal Cisteller a Olvan; càmping Repòs del Pedraforca a Saldes; hotel Ciutat de Berga; La Rovira a Sagàs; Hotel Ca l’Amagat Rústic Gastrohotel a Bagà, La Volta de Ferreres a Olvan i Les Cases a Sagàs.

En la roda de premsa de presentació de Benvinguts a pagès al Berguedà, el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, David Font, va destacar que aquesta iniciativa és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el territori i el Berguedà, potenciar el turisme la gastronomia. Uns objectius que també ha destacat en una entrevista a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà Carme Padrós, tècnica de turisme de l’Agència (la pots escoltar a l’àudio adjunt).

Per la seva banda, el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, va posar èmfasis en la oportunitat que representa Benvingut a Pagès per poder veure on neix allò que mengem, qui ho fa i com ho fa, no només al Berguedà sinó que tot el país, amb activitats complementàries de caràcter lúdic i cultural. Per a Massanés aquesta iniciativa permet donar a conèixer el territori a la gent de fora, però també, per la gent de casa i de la comarca per conèixer i xafardejar els productors de proximitat, que elaboren productes d’altíssima qualitat.

Benvinguts a pagès és una experiència turística diferent que permet que cadascú organitzi el seu cap de setmana a mida en qualsevol de les explotacions ramaderes, explotacions i allotjaments. A través del web www.benvingutsapages.cat els visitants poden consultar les explotacions, restaurants i allotjaments que participen a la iniciativa i triar quines cases de pagès volen visitar, quantes nits volen passar fora, on es volen allotjar i on volen reservar el seu menú especial de producte de proximitat.

Segons Maria Àngels Capdevila, de Xai de Ferreres; i Mònica Pont, de la Federació de la Bruna del Pirineu, les seves explotacions i allotjament estan preparats durant 3 dies per obrir les portes de casa seva perquè tothom que ho vulgui puguin visitar-les. S’han mostrat entusiasmades i il·lusionades pel reconeixement que representa Benvinguts a Pagès a la feina del sector agrari i ramader. Amb tot, reconeixen que representa un repte i un sobreesforç al seu treball, “però el resultat final s’ho val”.

Els restaurants oferiran menús Benvinguts a pagès, àpats gastronòmics elaborats amb productes de proximitat i es podrà maximitzar el vincle entre la cuina i la granja, descobrir tot el procés de transformació des de l’explotació ramadera o agrícola a la taula, ha dit Romà Rivelles, del restaurant Niu Nou de Bagà. A més de donar valor a una alimentació saludable i sostenible.

Els organitzadors han reiterat la seva voluntat que Benvinguts a pagès debuti amb èxit i que es consolidi en el programa d’esdeveniments anuals. Un dels valors específics d’aquest projecte és que suma paisatge, gastronomia, producte i experiència i que la seva àmplia oferta geogràfica, amb presència a totes les comarques, permet arribar a tot tipus de públic: tant aquells qui busquin una escapada diferent i original a l’altra punta de Catalunya, com aquells qui prefereixin una activitat a prop de casa seva.

Benvingut a pagès és una proposta liderada per la Fundació Alícia amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà per impulsar-la a la comarca i el suport del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, emmarcada dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016.

Benvinguts a Pagès 2 (Medium)

FOTOS: Alguns dels protagonistes de Benvinguts a pagès al Berguedà, en la roda de premsa de presentació del projecte / AUTOR: Manel Solé (Agència de Desenvolupament del Berguedà)

 

X