L’ascensor de Gironella, que connecta el nucli antic amb el centre de la vila, ha guanyat diversos concursos d’arquitectura, i ara, ha obtingut un nou reconeixement que destaca la feina dels aparelladors. I és que ha rebut un Premi Catalunya Construcció 2016, en la categoria d’Intervenció en edificació existent.
Els Premis Catalunya Construcció 2016 es van lliurar la setmana passada en el marc de la Nit de la Construcció del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona. En aquesta edició s’hi van presentar 112 candidatures i l’ascensor de Gironella va ser seleccionada com una de les 19 finalistes. I el jurat va premiar aquesta obra de l’arquitecte Carles Enrich, la direcció i també la coordinació de seguretat de l’obra per part de l’empresa Construccions Solà-Cardona, valorat “el respecte per l’entorn”.
L’arquitecte de l’obra és Carles Enrich. L’aparellador, Carles Jabardo. El promotor, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona); el propietari, l’Ajuntament de Gironella. I els constructors de l’ascensor van ser Construccions Solà Cardona S.A.
Característiques de l’ascensor
Per explicar les característiques de l’ascensor, s’exposa que “el Casc Antic de Gironella es troba a un desnivell de 20 metres respecte la part nova del poble, que va créixer a l’altra banda del riu Llobregat. Un desnivell que ha anat despoblant el nucli antic per les dificultats d’accessibilitat i d’aquí el projecte d’un ascensor per millorar la connexió entre les dues zones. L’estructura està formada per pilars tubulars de 80.8 i anells tubulars de 80.6 cada 1,5 m. Els 8 metres inferiors de la caixa de l’ascensor es resolen amb tancament de vidre per garantir la integració al passeig de Cal Metre. Els 16 metres superiors estan coberts per una ceràmica (obra vista) que tanca tres cares de l’estructura i deixa la cara interior oberta per mantenir un contacte visual amb els vestigis de la muralla durant el trajecte”.