La Generalitat actuarà per preservar la paret del jaciment de Fumanya que no es va fer malbé amb l’esllavissada

La Generalitat reforçarà les mesures de seguretat del jaciment paleontològic de Fumanya per evitar que es repeteixi un despreniment de roca com el que hi va haver a principis de maig. Per preservar la part que encara queda, la Generalitat hi actuarà i d’entrada, se senyalitzarà i es farà el tancament del peu de la paret. També es farà una primera estabilització de la zona de l’esllavissada per evitar nous despreniments. Les actuacions consistiran en l’establiment d’un treball de sanejament del bloc sud-oest, l’estabilització de la massa inestable de la cicatriu nord-oest i la instal·lació d’una barrera temporal a la capçalera de l’esllavissada per impedir la caiguda dels fragments rocosos de la tartera.

L’esllavissada al jaciment paleontològic de Fumanya es va produir a principis de maig i va destrossar uns 30 metres del jaciment de petjades de dinosaures. Setmanes després, representants del departament de Cultura, la Diputació de Barcelona, els alcaldes de Fígols, Cercs i Vallcebre, i membres del Consorci Ruta Minera, de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya s’han reunit al Museu de les Mines de Cercs per tractar les actuacions que cal dur a terme per evitar episodis similars. Segons el departament de Cultura, des de l’esllavissada, la Direcció General de Patrimoni ha dut a terme una “revisió exhaustiva” de la documentació existent sobre Fumanya, han efectuat diverses visites d’inspecció al jaciment i s’ha sol·licitat la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per avaluar les causes de l’esllavissada i la proposta de solucions.

A partir de l’estudi realitzat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, s’ha establert que la causa més probable del lliscament es trobaria en la degradació de les discontinuïtats de la roca, principalment pels agents climatològics, fet que comporta la pèrdua de resistència, juntament amb la possibilitat que aquestes discontinuïtats estiguin plenes d’aigua.

 

FOTO: Jaciment paleontològic de Fumanya després de l’esllavissada que hi va haver a principis de maig / AUTOR: Marc Canturri

 

X