Cicle Tardor AJBerga

Societat

Pokémon GO al Berguedà: guia amb tot el que cal saber per jugar-hi a la comarca

Pokémon GO al Berguedà: guia amb tot el que cal saber per jugar-hi a la comarca

La febre pel joc Pokémon GO no només és exclusiva a les grans ciutats sinó que també ha envaït la comarca del Berguedà. Des de la passada setmana no és gens estrany trobar-se amb jugadors d’aquesta aplicació per a mòbils intentant capturar un Pikachu (potser el més conegut d’aquestes criatures dels videojocs) pels carrers de Berga, buscant les anomenades ‘Poképarades’ per les places de Bagà o lluitant en un gimnàs Pokémon situat a davant l’ajuntament de Gironella. L’AquíBerguedà us resumeix els trets característics d’aquest joc que ha desencadenat la bogeria absoluta arreu del món i quins són els punts ‘calents’ de la comarca:

Abans de res, en què consisteix Pokémon GO?

Pokémon Go és una aplicació per a mòbils i tauletes Android i Apple. Es pot descarregar gratuïtament des de les seves respectives botigues d’aplicacions (Google Play i Apple Store) i està basat en els personatges de Pokémon que aquest any celebren el 20è aniversari del llançament al Japó del joc homònim. A Catalunya, el joc de Pokémon per a la Game Boy va arribar tres anys més tard, el 1999.

pokemon-go-berga-2Amb Pokémon Go, Nintendo, l’empresa de videojocs creadora d’aquest univers, ha fet el gran salt al món dels jocs per a mòbils explotant una de les seves franquícies més grans i conegudes. Tot i haver estat durant molt de temps a l’expectativa, el llançament d’aquesta app ha estat tot un èxit: rècord de descarregues als països on s’hi pot jugar, usuaris que utilitzen més Pokémon Go que Facebook o Whatsapp, un augment estratosfèric de les accions de Nintendo a la borsa, ressò mediàtic a gairebé tots els mitjans del mónPerò quin ha estat el secret de l’èxit?

Pokémon Go està desenvolupat per Nintendo, d’una banda, i per Niantic, de l’altra. Aquesta darrera empresa forma part de l’empresa matriu de Google i s’havia fet coneguda per un altra joc, basat en realitat augmentada anomenat Ingress. El joc de Pokémon Go esdevé a partir de la base d’Ingress i la filosofia de joc dels Pokémon de la Game Boy.

I és que l’objectiu és el mateix: aconseguir capturar totes les ‘criatures’ o ‘personatges’ anomenats Pokémon. El canvi radical el trobem en el fet en que l’aventura no es desenvolupa en un mapa fictici sinó sobre el món real. Aquest és un dels fets que destaquen els jugadors berguedans amb qui ha pogut parlar l’AquíBerguedà però n’hi ha d’altres: “el joc sempre t’acompanya a sobre i és divertit competir amb els amics per veure qui ha trobat més Pokémon.” Són joves que havien jugat a Pokémon de petits i el joc els recorda la seva infantesa. Però en aquest nou joc s’hi veuen jugar des dels més petits fins a joves i no tant joves.

Com ho he de fer per caçar un Pokémon amb el mòbil?

Pokémon GO_20160718_082709 (Medium)Les places i carrers del nostre poble o ciutat es converteixen en punts on poden aparèixer els diferents Pokémon. El jugador, amb el seu aparell mòbil, els ha de recórrer per poder-los capturar, impossible aconseguir-ho estan ajagut al sofà de casa, sabent que és més fàcil que apareixin en parcs o boscos que al bell mig del carrer. Quan se’n troba un, es mostra a la pantalla i, combinant la càmera del telèfon i els seus diferents sensors, tenim la percepció que realment tenim aquestes criatures davant nostre.

En aquest moment, el jugador ha de mostrar la seva habilitat de caça, utilitzant les Pokeballs, unes boles esfèriques que ha de llançar fent un moviment amb el dit sobre la pantalla del telefon i encertar el Pokémon. Amb una mica de sort, la captura està completada i haurem afegit l’espècimen a la nostra col·lecció. A mesura que l’usuari aconsegueix més Pokémon aconsegueix punts d’experiència que es fan servir per augmentar el seu nivell personal per fer més fàcils aquestes captures o aconseguir Pokémons rars.

Pokémon GO_20160718_084501 (Medium)Cada personatge Pokémon té unes habilitats diferents i estan classificats en grans grups, el que s’anomena ‘tipus’. Segons expliquen, per exemple “a Gironella és més fàcil trobar Pokémon de tipus aigua, per la seva proximitat amb el riu, a Casserres és un bon lloc pels de roca i terra i, en canvi, a Olvan és més freqüent trobar-ne de planta.” També apunten que “els Pokémon varien segons l’hora del dia, no es troben els mateixos de dia que de nit”.

En aquesta primera fase del joc es poden capturar fins a 150 Pokémon, els quins van aparèixer en el joc original (actualment, en són més de 700 i a l’espera que n’arribin de nous al novembre). No obstant, no tots tenen el mateix valor de cada al jugador i això fa que els Pokémon rars siguin més difícils d’aconseguir, això provoca l’efecte crida un cop un jugador en troba un.

Fet! Ja tinc el meu primer Pokémon però veig que em quedo sense Pokeballs…

Pokémon GO_20160718_082922 (Medium)Els objectes del joc, com les Pokeballs, no són infinits, i l’usuari en disposa d’una quantitat limitada. Per aconseguir-ne més, el jugador té dues opcions: o bé passar per caixa, i utilitzant diners reals per comprar-ne, o acostant-se amb el seu mòbil a les ‘pokeparades’ virtuals que hi ha repartides pel mapa, representades amb una icona de color blau. En cadascun d’aquests llocs l’usuari pot aconseguir, cada cinc minuts en una mateixa pokeparada, un conjunt de recompenses, des de Pokeballs i ajudes per avançar en el joc fins als anomenats ‘ous Pokémon’ d’on en surt una d’aquestes criatures un cop el jugador ha fet un nombre determinat de passos.

Al Berguedà, les Pokeparades estan repartides per tota la comarca. A Berga ciutat n’hi podem comptar fins a gairebé 50, i una quinzena més per la zona de Queralt i la Font Negra. Tot i el que pot semblar, aquest nombre no es basa pas per les dimensions del poble. Per exemple, Bagà és un lloc on s’hi poden trobar molts punts per recuperar objectes; en canvi a Gironella, només n’hi trobem tres. Viver i Serrateix també arreplega un bon nombre de Pokeparades i n’hi ha algunes situades a llocs difícils d’arribar-hi, com el cim del Sobrepuny o el Pedró de Tubau. També hi ha municipis sense parades com a Sagàs, La Quar, Castellar del Riu o Capolat entre d’altres indrets.

He aconseguit un bon equip de Pokémon, i ara? Es pot competir amb altres jugadors?

Pokémon GO_20160718_082525 (Medium)Però no tot és col·leccionar Pokémon, els personatges capturats es van enfortint, de mica en mica, i el jugador els pot portar als ‘Gimnasos Pokémon’ per poder-los fer competir enfront els dels altres jugadors. Aquests ‘Gimnasos Pokémon’ també estan repartits pel territori, sempre de forma virtual, però amb menys quantitat que les Pokeparades. Tot i això, són els punts on es poden arribar a congregar un major nombre de jugadors de Pokémon Go.

Si el jugador aconsegueix derrotar al propietari del gimnàs guanya punts per poder arribar a ser-ho ell, amb el seu equip de Pokémon. A les batalles s’hi barregen la fortalesa aconseguida per aquestes criatures, les seves habilitats i també els avantatges i desavantatges que tenen segons el tipus (per exemple un Pokémon de tipus aigua ho tindrà més fàcil per guanyar-ne un de foc).

A més a més, en cert punt del joc, l’usuari ha d’escollir un equip dels tres que hi ha (vermell, groc i blau), i això permet al jugador lluir els colors del seu equip quan aconsegueix posar-se al capdavant d’un gimnàs Pokémon. D’aquesta manera, grups de jugadors competeixen plegats dins d’un mateix equip per aconseguir conquerir el nombre més alt de gimnasos possible.

En ser un dels llocs més preuats per als jugadors, l’AquíBerguedà ha elaborat un mapa amb la situació dels diferents gimnasos Pokémon de la comarca. La redacció d’aquest diari digital n’ha aconseguit localitzar fins a un total de 32, però podria ser que encara se n’amagués algun més:

Berga – Monument a la Patum
Berga – Muralles de Berga
Berga – Mural de la Patum
Berga – Avinguda Canal Industrial
Berga – Bassa del Parc Casanova
Berga – Santuari de Queralt
Berga – Santa Eulàlia
Berga – Cova de la Troballa
Berga – Carretera per pujar a Queralt
Berga – Parc infantil de la Font Negra
Gósol
Saldes
Guardiola de Berguedà – Avinguda Bastareny
Bagà – Vagoneta del Carbó
Bagà – Rotonda entrada Sud
Bagà – Església de Sant Esteve
Bagà – Estàtua Galceran de Pinós
Bagà – Arcada dels oficis
Pobla de Lillet
Pobla de Lillet – Jardins Artigas
Castellar de n’Hug – Ajuntament
Borredà – Pou
Vilada
La Nou de Berguedà – Església de Sant Martí de la Nou
Avià – Font de Canaletes
Cal Rosal
Viver i Serrateix – Sant Joan de Montdarn
Viver i Serrateix – Església de Serrateix
Viver i Serrateix – Viver
Casserres – Font
Casserres – Ajuntament
Gironella – Ajuntament

Qui ha escollit aquests llocs on surten les Pokeparades i els Gimnasos?

Pokémon GO_20160718_090340 (Medium)Aquests punts del mapa (els de les pokeparades i els gimnasos) venen a partir de la base de llocs que tenia l’aplicació Ingress, esmentada més amunt. En aquest joc, similar al Pokémon Go, els jugadors podien crear diferents llocs nous i aquests punts s’han aprofitat pel joc de Pokémon repartint-los, aleatòriament entre Pokeparades i gimnasos. Com que el joc original no va ser tant popular, no és sorprenent que hi hagi més punts en grans ciutats que no pas en zones més rurals, com podria ser el Berguedà. Actualment, no es permet la creació de nous punts al mapa, tot i que no seria gens estrany d’esperar que Nintendo aprofités aquesta gran rebuda del joc per explotar econòmicament la creació de nous llocs.

Capturar Pokémon, pokeparades, gimnasos… i ja està?

El joc està disponible oficialment a Catalunya des del passat divendres, tot i que moltes persones l’havien aconseguit de forma extraoficial abans d’hora a través d’internet. “Vaig aconseguir instal·lar-lo seguint uns passos que hi havia a internet”, comentava un dels jugadors berguedans, “espero que més endavant hi afegeixin noves funcionalitats com, per exemple, poder competir entre amics directament”. Aquesta és una de les peticions que més es fan els jugadors de Pokémon Go, però n’hi ha d’altres, com fer possible l’intercanvi de Pokémon entre jugadors.

La gran quantitat de Pokémon per atrapar i les possibilitats per fer-los millorar fan preveure que la bogeria del Pokémon Go aguanti per uns quants dies més i caldrà veure com ho fan Nintendo i Niantic per intentar satisfer les exigències dels jugadors. De moment, el gran allau de jugadors ha provocat un parell de vegades la caiguda dels servidors de Pokémon Go durant el passat cap de setmana. Una febre pels Pokémon que no sembla tenir fi, i a on el Berguedà tampoc s’ha quedat al marge.

mòbils Nintendo Pokémon Pokémon GO

Estic amb tu

Comentaris

  • Cristian Reyes Rodríguez

    Excel·lent article Ricard! Gràcies per aquesta explicació tan detallada i amena! Enhorabona!