Cars Berga

Avià, Societat

Patrocini Canal, sobre la depuradora: “hem estat molt pesats, però ho havíem de ser”

Patrocini Canal, sobre la depuradora: “hem estat molt pesats, però ho havíem de ser”

“Ara sembla que sí”. Aquesta ha estat la primera resposta de l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, sobre l’acord d’aquest matí amb l’ACA i la constructora per l’inici de les obres de la depuradora. L’Agència Catalana de l’Aigua ha comunicat aquest matí als Ajuntaments d’Avià i Borredà que les obres de construcció de les depuradores d’aigües residuals de tots dos pobles començaran a principis del mes d’octubre i novembre, respectivament. D’aquesta manera, les depuradores que tanta perseverança han exigit a Avià i Borredà estaran en funcionament abans que s’acabi el 2017. La notícia, com no podia ser d’una altra manera, ha estat rebuda amb eufòria i alleugement a tots dos municipis.

L’acord, tant a Avià com a Borredà, és entre tres parts: l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Ajuntament i la constructora OMS-SACEDE S.A.U., que és l’empresa que s’encarregarà de construir les depuradores de tots dos municipis a canvi de gaudir de la seva concessió durant els primers 15 anys de funcionament. D’aquesta manera, la constructora es compromet a construir les infraestructures amb la condició que en podrà treure rendiment durant els 15 primers anys ocupant-se de la conservació i el manteniment dels equipaments.

Avià respira fons

Avià ha viscut un autèntic calvari en els darrers mesos, i més després de que aquest maig l’ACA tombés el projecte de construcció de la depuradora que s’havia estat cuinant des de l’any 2013. És el poble més gran de Catalunya que encara no té depuradora d’aigües residuals i la decisió de l’ACA d’arxivar el projecte va ser un cop molt dur per a tots els habitants.

Ara, però, les coses semblen haver canviat. Segons l’alcaldessa, “el compromís de la constructora va més enllà de la construcció de la depuradora”. Canal ha explicat que “l’empresa també té interès en què les obres s’acabin com més aviat millor, ja que un cop hi hagi la depuradora en funcionament en podran treure rendiment”. Tant l’Agència Catalana de l’Aigua com l’empresa constructora han visitat l’Ajuntament per explicar la planificació de les obres, i això, segons l’alcaldessa, “ens fa pensar que tot anirà com ells diuen”.

Per a Patrocini Canal, la insistència de l’Ajuntament i dels avianesos “ha estat un element clau per agilitzar les negociacions”. Canal ha explicat que l’Ajuntament “s’ha fet un tip de baixar a Barcelona per reunir-se amb l’Agència Catalana de l’Aigua i fer pressió“. Segons ella, “hem estat molt pesats, però ho havíem de ser”. A més, l’alcaldessa d’Avià ha volgut destacar la feina d’associacions com Aigües Netes d’Avià, que han servit per “fer més forta la veu d’un poble que des de fa anys demana amb insistència la seva depuradora”.

FOTO. Membres de l’ACA, l’empresa constructora i l’Ajuntament d’Avià després de la reunió d’aquest matí al consistori avianès / AUTOR: ACA (via Twitter)

Agència Catalana de l'Aigua Ajuntament d'Avià Depuradora OMS-SACEDE S.A.U

Comentaris