La brutícia trobada a la finca de l’ecofestival fa créixer la tensió a Sant Jaume de Frontanyà

La tensió a Sant Jaume de Frontanyà augmenta, i de quina manera. L’ecomusical que va portar 2.000 persones al municipi a mitjans de juliol va fer que, des de bon principi, sortissin veus a favor i veus en contra de la seva celebració. Ara, un cop celebrat el festival, les veus en contra dediquen els seus esforços en demostrar que l’ecomusical no ha estat tal com l’havien pintat.

Aquesta setmana alguns veïns han publicat a Twitter unes fotografies de la finca on es va celebrar l’esdeveniment (disponibles al final d’aquesta notícia). En elles, s’hi pot veure brossa, fusta apilada, burilles de cigarretes al terra i cendra que demostra que en algun moment s’hi van fer petits focs. Vladimir de Semir, un d’aquests veïns, no amaga el seu descontentament: “estem esparverats. Hem detectat quatre focs fets durant la rave i molta brutícia. És una autèntica bomba i és pràcticament un miracle que no hagi explotat en aquestes darreres setmanes”. Segons el propi de Semir, “ara ho estant traient, però ha estat allà durant tres setmanes amb el risc d’incendi que això suposa”. A més, denuncia que Biomusicat S.L., l’empresa que va organitzar el festival, “es va comprometre a netejar la zona un cop s’hagués acabat la festa i no ha estat així. Ens dóna la impressió que han fotut el camp i han deixat tota la merda al bosc”.

L’alcalde ho desmenteix tot

L’alcalde del Sant Jaume de Frontanyà, Rubén Lladós, en té una visió totalment oposada. D’entrada, no amaga la seva incredulitat: “no entenc com poden dir totes aquestes coses sense tenir ni idea del que va passar ni del que està passant a la finca”. D’altra banda, Lladós nega que l’empresa organitzadora s’hagi desentès de la neteja de la zona. “Ells pugen un cop per setmana i també es dediquen a netejar les poques coses que encara queden a l’espai”, afirma.

Una de les sorpreses que més ha impressionat als veïns ha estat la troballa de fusta seca apilada en una zona de la finca. En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que, tan bon punt va acabar el festival, “l’organització va decidir que aquesta fusta no es llançaria”, de manera que el material “s’ha deixat provisionalment a la finca a l’espera que el recullin per donar-li un altre ús“.

Pel que fa a la presència de cendra i entramats que deixen clar que en algun moment es va fer foc a la finca, l’alcalde creu que “aquests focs porten aquí uns quants anys. Tot i ser una finca privada, tenim constància que fa temps un grup de persones n’hi havien fet, però en cap cas durant l’ecofestival“. A més, Lladós posa en qüestió l’actuació d’aquest grup de veïns, que “van entrar en una finca privada, hi van fer fotos i les van publicar sense el consentiment de ningú”. “No sé fins a quin punt això és legal“, conclou.

Un debat públic a l’horitzó

Les posicions d’una i altra banda no sembla que s’hagin d’acostar. Si més no a curt termini. Tant uns com altres afirmen que no hi ha hagut comunicació més enllà del que s’hagi pogut publicar als mitjans de comunicació. Vladimir de Semir, però, ja ha avançat que “de cara al futur, els veïns volem fer un debat públic amb alcaldes, gent del poble i tècnics, i convidar-hi a tota la premsa”. En aquest sentit, l’alcalde, que encara no en sabia res, ha recordat que “els plens municipals són públics” i que “si la gent no hi va, és perquè no vol”. Lladós ha assegurat que “allà es pot debatre tot”.

Malgrat tot, els veïns semblen haver perdut la confiança en un sistema de govern que ha canviat en aquesta legislatura. Fins fa ben poc, Sant Jaume de Frontanyà havia funcionat sempre en règim de consell obert, de manera que tots els veïns tenien vot en les decisions que es prenien al ple. En aquest mandat, però, Lladós governa en solitari i en règim tancat juntament amb una altra regidora. D’aquesta manera, “els veïns podem tenir veu, però no tenim vot, i les nostres consideracions ni tan sols consten en acta”, ha lamentat de Semir.

X