L’Associació Cultural Esplai, de l’Ametlla, premi a la Capacitat d’Innovació als Premis Ateneus 2016

Nou premi per a l’Associació Cultural Esplai de l’Ametlla de Merola. L’entitat, que des de fa molts anys dóna vida a la cultura ametllana i ja va aconseguir que els Pastorets de l’Ametlla fossin els primers de Catalunya en rebre la Creu de Sant Jordi, ha estat reconeguda per la Federació d’Ateneus de Catalunya per la campanya Deixa’ns una cadira, impulsada durant el passat Nadal. La iniciativa va permetre que les cadires de plàstic que hi ha a al platea es canviessin per altres de més confortables que els berguedans van cedir voluntàriament com a mostra reivindicativa.

SONY DSC

La platea del teatre l’any passat, després de la campanya premiada / Arxiu

La campanya ha cridat l’atenció al jurat dels Premis Ateneus entre les 56 candidatures que s’han presentat en l’edició d’enguany. Per això, l’Associació Cultural Esplai ha estat guardonada amb el 1r premi a la Capacitat d’Innovació, per davant del Festivalet de Monocicle de Sant Pere de Ribes i l’Agenda Musical de Badalona.

Els Premis Ateneus 2016 han reconegut un total de 18 entitats per la seva tasca en l’àmbit cultural i comunitari del país. Les Drassanes Reials de Barcelona van acollir aquest dimecres, 14 de desembre, el lliurament de premis de la que és la 27a edició del certamen. A banda de l’Associació Cultural Esplai, altres grans noms d’enguany són Happy!!!, del Cor Vivace del Cercle Catòlic de Gràcia de BarcelonaGrup de teatre DsART, de Lluïsos d’Horta de BarcelonaFronteres invisibles, del Foment Martinenc de BarcelonaDimarts de diàlegs “Tertúlia del segle XXI”, de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera d’IgualadaTrama, de l’Esbart Egarenc, del Centre Cultural El Social de Terrassa; i el Festival Música Viva, del Casal Popular de Vilassar de Dalt.

premis-ateneus-guardonats

Representants de les entitats premiades als Premis Ateneus 2016 / FAC

Un premi en forma d’altaveu

Des de l’Associació Cultural Esplai, Marc Fité ha admès en declaracions a l’AquíBerguedà.cat que el guardó “ens ha deixat una mica sorpresos”. L’entitat, que fa tres anys que forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya, ha celebrat que el premi serveixi per seguir amb la reivindicació d’una platea digne. “No es reconeix el nostre ADN, que són els Pastorets, però ens va bé perquè es faci més rebombori per tal que les obres acabin d’una vegada per totes”, ha explicat Fité.

Aquest any la platea no estarà formada per cadires confortables proporcionades per particulars i empreses, però sí que se seguirà apostant per la reivindicació. Els Pastorets d’aquest Nadal es faran davant una platea amb cadires de plàstic, però l’organització ha preparat diverses iniciatives de caire reivindicatiu per tal de seguir denunciant la precarietat del teatre i la necessitat d’unes obres imminents (photocall amb una butaca, cartell amb una cadira de plàstic i la Creu de Sant Jordi, etc.).

teatre-ametlla

Actual platea del teatre, plena de cadires de plàstic / Marc Canturri

FOTO. Mateu Fité, de l’Associació Cultural Esplai, va ser l’encarregat de recollir el premi a les Drassanes Reials de Barcelona / FAC

X