Runa a Sac - Containers del Berguedà

Gironella, Cultura, Festes

Lluís Vall: “És difícil que Gironella torni a viure un esdeveniment com el de la Nit de Cap d’Any”

Lluís Vall: “És difícil que Gironella torni a viure un esdeveniment com el de la Nit de Cap d’Any”

Gironella prepara una Nit de Cap d’Any “única i especial”. Així la va definir fa unes setmanes l’alcalde del municipi, David Font. La perla del Llobregat serà l’escenari de les campanades de totes les televisions i ràdios locals de Catalunya, gràcies a un acord entre la Xarxa de Comunicació Local, la Televisió del Berguedà i l’Ajuntament de Gironella. En concret, qualsevol televisió del territori podrà viure l’entrada de l’any 2017 des de la Torre del Rellotge, sempre que sintonitzi la televisió local de la seva regió o el dial 159 de Movistar+.

En parlem amb el regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament, Lluís Vall.

Gironella aposta per l’oci aquest Cap d’Any. Per què?

El Berguedà té poca oferta d’oci per la Nit de Cap d’Any i fa temps que nosaltres busquem la manera de canviar aquesta situació. L’any passat ja ho vam provar i vam organitzar un concurs per decidir quina idea d’oci escollíem, però va quedar desert.

I aquest any heu apostat per fer les campanades per la televisió.

Sí. Vam pensar que seria interessant emetre-les per Televisió del Berguedà i els ho vam proposar. Ells ens van rebre amb els braços oberts i, al cap d’uns dies, vam coincidir en què la proposta es podia presentar a la Xarxa de Comunicació Local. Ho vam fer i vam ser els escollits.

Hi havia més candidatures, doncs?

Sí! Lluitàvem per ser la població escollida amb Manresa.

I per què creus que vau ser el lloc escollit?

Bé, nosaltres vam vendre’ns com un lloc on podríem reflectir el caliu d’un poble, que al cap i a la fi és el que busca la Xarxa amb tots els seus continguts de proximitat. Potser a Manresa, una capital de comarca i una de les grans ciutats de Catalunya, aquest caliu era més difícil que travessés les pantalles.

Sigui com sigui, heu estat els escollits i la maquinària fa temps que ja s’ha engegat. Quan començarà el moviment a Gironella el dia 31?

Els actes preveiem que comencin a 2/4 de 12, mitja hora abans de les campanades, a la plaça de la Vila (davant l’Ajuntament). Hi haurà molta animació: música en directe, xous, espectacles televisius… També hi haurà dos platós de televisió que de ben segur que cridaran l’atenció dels assistents.

Però serà un 31 de desembre a quarts de dotze… No patiu pel fred?

Ja no. Era un dels temes que havíem de tenir en compte, però ara ja estem previnguts. Instal·larem diverses fogueres repartides per tota la plaça, de manera que la gent que s’acosti a la plaça a gaudir de les campanades no haurà de patir pel fred, ni molt menys.

Quanta gent espereu a la plaça?

Nosaltres comptem que hi haurà varis centenars de persones. No m’atreveixo a dir una xifra perquè és el primer any que fem un esdeveniment d’aquesta magnitud, però estem rebent moltes trucades i creiem que serà un èxit. A més, tots ells rebran de forma totalment gratuïta una copa de cava, els dotze grans de raïm i el cotilló.

Entenc que des de la plaça la gent podrà veure sense problemes el rellotge de la Torre del Rellotge?

Sí, es clar! La Torre del Rellotge serà el centre de totes les mirades en el moment de les campanades i té una posició privilegiada al municipi perquè es pot veure des de qualsevol part del poble. La plaça de la Vila queda als seus peus, de manera que no hi haurà cap problema per tenir-la controlada a les 12 de la nit. Preparem un espectacle de llums que il·luminarà d’una manera especial el rellotge de la torre en el moment de les campanades. Agradarà, segur.

Però prepareu moltes més activitats, a banda de les campanades. Heu muntat una nit molt animada al Local del Blat, per exemple.

De fet, hem intentat vincular-ho tot. Les entrades per la festa que hi haurà al Local del Blat només es podran aconseguir de manera anticipada si es compren a la plaça entre 2/4 de 12 i les 12 de la nit del mateix dia 31. D’aquesta manera, volem fer que la gent pugi a la plaça i s’hi quedi a viure les campanades.

I si no la compren a la plaça, ho podran fer a taquilla, oi?

Sí. Però serà més car. Les entrades anticipades valdran 10 euros però només es vendran a la plaça durant la mitja hora prèvia a les campanades. En canvi, les entrades a taquilla en valdran 15. Això sí, es podran comprar durant tota la nit al Local del Blat.

Quina mena de concerts hi haurà a Gironella?

D’entrada, just després de les campanades, els Rupits, que són del poble, actuaran a la mateixa plaça de la Vila. Més tard, a 2/4 d’1 de la nit, començarà l’actuació de l’Orquestra Selvatana al Local del Blat. I finalment, per rematar la nit, hi haurà música de DJ’s al Local del Blat, on també hi haurà un plató de televisió instal·lat fins a quarts de 3 de la matinada.

Gironella, doncs, prepara un esdeveniment d’envergadura. Suposo que el pressupost també ho és?

Des de l’Ajuntament hi destinem 7.000 euros. Ara bé, 5.000 ja es destinen a la Televisió del Berguedà, que ens va demanar aquesta quantitat per pagar personal. La resta és el que destinem a la resta de despeses vàries que pot tenir l’esdeveniment.

Com la seguretat, suposo.

Es clar. El control a la zona del Local del Blat, per exemple, serà exhaustiu per evitar que hi hagin incidents a l’entrar i al sortir de l’espai, així com també en el seu interior.

I per acabar, una mirada al futur. La Nit de Cap d’Any a Gironella és un esdeveniment que preveieu mantenir de cara al futur?

A veure, un esdeveniment com el que viurem aquest any és difícil que es repeteixi per la magnitud que té. Ara bé, des de l’Ajuntament farem tot el possible perquè les campanades a la plaça de la Vila es mantinguin a partir d’ara com una tradició al poble.

2016 2017 Ajuntament de Gironella campanades Lluís Vall Nit de Cap d'Any Televisió del Berguedà

Comentaris