El Departament d’Agricultura compensa amb 719.417 euros a 213 pagesos del Berguedà

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha fet efectiu el pagament de 719.417,18€ a un total de 213 pagesos del Berguedà. L’ingrés correspon al segon pagament de la campanya 2015 de l’ajut de compensació a les zones amb limitacions naturals o altres d’específiques. En concret, el que es fa és compensar els costos addicionals i les pèrdues de renda per treballar en zones agràries amb aquest tipus de handicaps.

En total, el Departament ha ingressat 3.769.014 euros a 4.931 beneficiaris d’arreu de Catalunya. El Berguedà, però, és una de les comarques que més beneficiades n’han sortit. De fet, només els Pallars (Jussà i Sobirà), el Solsonès, el Ripollès i les Garrigues han ingressat més diners que el Berguedà.

L’ajut, però, ha arribat més tard del que s’esperava. Es tracta d’uns diners que inicialment hauria d’haver proporcionar el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA). Ara bé, el Ministeri només va lliurar a temps el 68% del total de la compensació, que es va fer efectiva el 23 de setembre. Davant aquest problema, el Departament d’Agricultura n’ha assumit el 32% restant per tal de poder completar el pagament. Això sí, tant el MAPAMA com el DARP han comptat amb l’ajuda del fons FEADER per efectuar l’ingrés als pagesos beneficiaris de l’ajut.

L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és assegurar un ús continuat de les terres agràries, contribuir al manteniment d’una comunitat rural viable i fomentar sistemes agraris sostenibles amb especial consideració a les exigències mediambientals. Els pagaments es concedeixen als agricultors que es comprometin a dur a terme la seva activitat agrària en les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques designades.

 

FOTO. Un pagès del Berguedà en una manifestació del 2016 a Berga / AUTOR: Marc Canturri