El Grup Horitzó aposta per convertir-se en una empresa que doni feina a persones amb trastorns mentals

El Grup Horitzó ha celebrat 35 anys al cinema Catalunya de Berga
El Grup Horitzó ha celebrat 35 anys al cinema Catalunya de Berga

El Grup Horitzó del Berguedà vol convertir-se en un centre especial de treball o una empresa d’inserció laboral que doni feina a persones amb trastorns mentals. Ara, ja hi treballen 7 persones i 31 més hi fan feines de voluntariat, però la intenció de l’entitat és transformar-se en una empresa, que pugui oferir més oportunitats laborals a persones de la comarca. El president del Grup Horitzó, Jordi Garcia Petit, diu que “ja fa temps” que estan treballant amb aquesta idea, que és un dels “reptes de futur” del Grup Horitzó, i que espera que es pugui concretar pròximament.

El Grup Horitzó ha celebrat aquest dissabte els 35 anys de vida amb una jornada de portes obertes al matí, i un acte al Cinema Catalunya, a la tarda, amb la col·laboració dels Castellers de Berga, que han cedit el local, i l’actuació del grup berguedà Thug Life Band.

Garcia Petit ha dit que els dos colors del Grup Horitzó del Berguedà són els mateixos que els de la Patum, el verd i el vermell: “el verd de l’esperança que tenim sempre en el futur, i el vermell, dels números que tanquem a final d’any”, ha dit, amb ironia. Malgrat les dificultats econòmiques de tirar endavant un projecte de la magnitud del Grup Horitzó, el president ha agraït la col·laboració de la ciutadania i les institucions de la comarca.

Campanya de socis: 5 o 10 euros al mes

La directora, Manela Quesada, ha explicat les possibilitats que s’obren amb una nova màquina làser de què disposa el Grup Horitzó: servirà per tallar la fusta i fer les figuretes de la Patum, i ajudarà també a fer altres productes de metacrilat, pell o plàstic que es podran posar a la venda. També ha anunciat una campanya de captació de socis, que podran pagar 5 o 10 euros al mes, per contribuir a finançar el Grup Horitzó.

El primer president de l’entitat, Antoni Cortés (1982-1996), ha recordat que la feina que va fer a l’inici la germana Maria Gràcia Rabert, fundadora del Grup Horitzó, en un local de Santa Eulàlia, on ja es van començar a fer les figuretes de la Patum. Després, les oficines es van traslladar al carrer Fra Frederic i, en l’actualitat, són a la plaça Europa.

A l’acte, també hi han intervingut el president del Consell Comarcal, David Font, que ha defensat “el treball conjunt de la ciutadania, les entitats i les institucions” a favor de les persones amb trastorns mentals, i la regidora de Drets Socials, Anna Alsina, que ha reconegut que “les entitats arriben allà on no arriben la Generalitat i els ajuntaments”.

Foto: Ermínia Altarriba

X