L’escola La Bressola explica a Berga aquest dijous la lluita diària per recuperar el català a la Catalunya Nord

Diversos alumnes de l’escola La Bressola, un conjunt de set centres escolars de la Catalunya Nord que treballen per recuperar l’ús de la llengua catalana a les comarques del nord, visitaran la ciutat de Berga aquest proper dijous, 30 de març, en una jornada d’intercanvi cultural, socialització i aprenentatge. Descobriran les escoles de Sant Joan i Santa Eulàlia i l’edifici de l’Ajuntament, i explicaran als berguedans quina és la situació del català a la seva zona.

D’entrada, els nens i nenes de La Bressola visitaran els alumnes de sisè de l’escola de Sant Joan, a la part nord de la ciutat. Més tard, es dirigiran a l’edifici de l’Ajuntament, on seran rebuts pels treballadors de l’administració. Seguidament, els alumnes de sisè de Santa Eulàlia els vindran a buscar per portar-los al seu centre i mostrar-los les instal·lacions on aprenen i creixen cada dia.

Aprofitant la trobada, a les sis de la tarda es durà a terme una xerrada i col·loqui al Casal Cívic de la ciutat sota el títol “Quina és la situació del català a la Catalunya Nord?”, on s’explicarà quina és la tasca de l’escola, la seva situació i les expectatives de futur de la llengua catalana al territori. Hi intervindran Aleix Andreu, president dels Amics de La Bressola, Eva Bertrana, directora de La Bressola, i Cesc Franquesa, director pedagògic de La Bressola.

La Bressola, que té quaranta anys de vida, implementa un sistema d’immersió lingüística en català adreçat a uns infants que provenen majoritàriament d’entorns socials i familiars francòfons. A més de l’idioma de l’aprenentatge, la llengua catalana esdevé a La Bressola la llengua de socialització entre els alumnes. En concret, són set centres que segueixen el mateix sistema: l’escola de Sant Galdric i l’escola El Vernet (Perpinyà), l’escola de Nyils, l’escola de Prada (Conflent), l’escola del Soler, l’escola de Sant Esteve i el Col·legi Pompeu Fabra de La Bressola, on s’estudia secundària des del 2003.

escola-labressola-galdric-perpinya

L’escola de Sant Galdric, a Perpinyà, va ser fundada l’any 1976 i és la més gran de les 7 que formen l’escola La Bressola / www.bressola.cat

 

FOTO. La Bressolada 2016, que es va celebrar a Perpinyà el 28 de maig de l’any passat. Va ser la 13a edició de la festa -anual, festiva, familiar i popular- i va coincidir amb el 40è aniversari de La Bressola / www.bressola.cat

X