Mobilitat Berguedà

Guardiola de Berguedà

El monestir de Sant Llorenç busca la reflexió en una primavera carregada d’art i espectacles

El monestir de Sant Llorenç busca la reflexió en una primavera carregada d’art i espectacles
L'exposició Lampedusa, d'Antoni Fàbregas, és un dels plats estrella del festival Splendor. MARC CANTURRI

El Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, encara una primavera repleta d’activitats i espectacles. L’associació CivitasCultura veu aquest 2017 com l’any de la consagració del monestir com a pol cultural després dels primers passos del 2016 i el conveni signat amb Ajuntament de Guardiola i Agència de Desenvolupament del Berguedà. Civitas és des de fa un any l’encarregada de dinamitzar culturalment el lloc i aquesta primavera ho fa amb el primer dels quatre festivals que viurà el monestir en el pròxim any: Splendor.

La idea de Civitas, ha explicat el president de l’organització, Toni Puig, és vestir d’activitat el monestir i portar-hi espectacles “que no només ens facin badar, sinó que també ens facin pensar“. Per això, una de les grans apostes del festival són les exposicions Lampedusa, d’Antoni Fàbregas, i Silencis, de Pep Busquet. Aquest divendres, 14 d’abril, inauguraran el festival juntament amb un parlament de Pep Espelt, membre de Konvent, i restaran exposades en el monestir al llarg de tot el cap de setmana de Pasqua.

Lampedusa pretén plasmar la tragèdia que han protagonitzat milers de refugiats a les aigües del Mediterrani. Segons ha explicat el propi Antoni Fàbregas en la roda de premsa de presentació del festival Splendor, l’exposició és una mena de tribut que fa als centenars de víctimes que l’any 2013 van morir quan intentaven entrar a la costa italiana.

Silencis és una provocació estètica. Llums i ombres converteixen les fotografies de Pep Busquet en pura reflexió: “l’exposició, parla, suggereix i t’interroga”, ha dit el propi Busquet en la presentació del festival. L’artista, que des de fa poc ha introduït el text en les seves obres per complementar les fotografies, considera que l’art és “un món de llenguatge i comunicació, de transformació i que requereix estar amb els ulls oberts per poder veure més enllà”

guardiola-monestir-splendorCol·laboradors i organitzadors del festival Splendor, amb l’alcalde de Guardiola, davant el monestir de Sant Llorenç. MARC CANTURRI

Però les exposicions inaugurals només són algunes de les moltes iniciatives que acollirà el monestir fins al mes de juny. Sense anar més lluny, aquest mateix cap de setmana de Pasqua la Polifònica de Puig-reig hi tindrà cabuda en un concert a 2/4 de 8 del vespre del dissabte 15. Entre d’altres activitats, CivitasCultura prepara vespres de dissabte amb espectacles gairebé cada setmana, tardes familiars de dissabte amb pallassos, vermuts els diumenges al migdia, un curs intensiu de creixement personal i comú, un seminari per la cultura, banys de bosc, música al bosc per a famílies, un taller d’arts i diversos audiovisuals inspiracionals. Tot, gràcies a una inversió de 20.000 euros de Civitas, que demostra que “creiem en el projecte i en la revitalització d’aquest tresor de monestir”, ha dit Puig.

A més, el monestir comptarà amb servei de bar cada dissabte i diumenge al migdia i a partir de les 5 de la tarda. Tot plegat, ha dit Puig, amb un aire a Jaume Sisa: “Oh benvinguts, passeu, passeu. De les tristors en farem fum, que casa meva és casa vostre si és que hi ha cases d’algú”.

Les institucions destaquen la cooperació de Civitas

També han estat a la presentació del festival Esplendor l’alcalde de Guardiola, Josep Lara, i el gerent de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Eduard Barcons. L’Agència és l’encarregada de gestionar la dinamització del monestir des de l’1 de gener del 2016 per encàrrec del Consell Comarcal i la Diputació. Avançat el 2016, però, va arribar a un acord amb CivitasCultura perquè assumís el rol de dinamitzador. I, segons Barcons, ha estat un encert: “Al llarg del 2016 ja van passar pel monestir un 18% de visitants més que un any abans”.

A més, el gerent de l’Agència ha destacat la vinculació de les institucions amb organitzacions com Civitas. Segons ha dit, la unió “fomenta la creativitat de la comarca” i converteix el territori en un lloc “culte, net, lliure i civilitzat”.

Des de l’Ajuntament de Guardiola, Josep Lara ha remarcat que Civitas portarà al monestir prop d’un centenar d’activitats al llarg de l’any i això “ha de servir perquè la gent del municipi se senti seu el monestir de Sant Llorenç”. Lara, a més, ha celebrat que Civitas segueixi apostant decididament pel monestir i que comenci a proposar programació estable.

Agència de Desenvolupament del Berguedà Ajuntament de Guardiola de Berguedà Civitas Cultura Monestir de Sant Llorenç

Estic amb tu

Comentaris