Volen construir una torre de Suècia a Barcelona perquè la de Berga “és una còpia barata”

L’associació Amics de la Torre de Suècia considera que Barcelona s’ha de desentendre del que està passant amb la torre de Berga. Segons el seu president, Jairo Narváez, tant la restauració que es va fer del pavelló, l’any 98, com la torre que es va inaugurar just davant l’any 2008 no tenen cap tipus de valor arquitectònic perquè no estan fetes amb el material que tenien les construccions de 1929.

Per això, Narváez fa temps que està movent fils per construir una torre de Suècia a Barcelona “feta pels suecs i fidel a l’original”. De moment, ha habilitat un punt d’informació a Montjuïc, obert des de diumenge fins a dimarts, per tal que els visitants puguin descobrir la història de la torre. A més, confia plenament que l’Ajuntament de Barcelona impulsi “a curt termini” la construcció d’una torre com la de 1929 a la ciutat comtal. “L’oposició a l’Ajuntament de Barcelona és conscient de la importància d’aquest patrimoni i ens dóna suport”, ha explicat en declaracions a l’AquíBerguedà.cat.

Narváez ha assegurat que les restauracions de la torre i el pavelló que s’han fet a Berga són “nyaps” i, per això, no li estranya el seu estat actual. En aquesta línia, el president de l’associació carrega contra la gestió del govern de Berga d’aquella època. “Normal que caigui si és una còpia barata feta amb el material que li va donar la gana a qui manava aleshores”, ha dit.

Farguell diu que el pavelló original “no hagués durat 4 dies”

Ara bé, l’aleshores alcalde de Berga, Jaume Farguell, ja ha desmentit la teoria de Jairo Narváez. En declaracions a aquest diari, l’exalcalde de Berga ha reconegut que el material no és el mateix que el de l’exposició de 1929, però ha desmentit que l’actual president d’Amics de la Torre de Suècia n’estés al marge. Segons ha dit l’expolític berguedà, Narváez va seguir les obres i hi va donar el vistiplau, però “unes desavinences personals” van fer que el seu discurs canviés i entonés la crítica cap al que s’havia fet a Berga.

Pel que fa a la restauració, Farguell ha explicat que si el pavelló i la torre fossin del mateix material que l’exposició de 1929 “no haguessin durat quatre dies”. L’exalcalde ha dit que es va optar per “donar solidesa a l’edifici”, tot i que això comportés construir-lo amb materials diferents als originals.

A més, ha constatat Farguell, construir l’edifici amb els materials originals hagués resultat molt car. “Hi va haver un esforç molt gran de totes les administracions i no estàvem en condicions d’exigir gaire”, assegura. En aquest sentit, l’expolític berguedà recorda que ell mateix va estar treballant “colze a colze” amb el President Jordi Pujol perquè els edificis suecs, patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, fossin restaurats a Berga.

X