L’Albí fa un salt de qualitat en un Sant Jordi ric en novetats i amb Marc Giró com a cap de cartell

L’Albí encara la Diada de Sant Jordi amb optimisme en un any que promet ser especial no només per la quantitat de les novetats editorials que hi presenta, sinó també per la qualitat de totes elles. L’editorial berguedana arriba al seu 30è Sant Jordi amb 12 novetats. El seu fundador, Jaume Huch, ha explicat a l’AquíBerguedà.cat que desitja “amb tota la seva ànima” que la diada del proper diumenge estigui a l’alçada de les expectatives que s’hi dipositen.

Un dels arguments que fa pensar en aquest salt de l’Albí a nivell comercial és el llibre de Marc Giró. L’editor de moda de la revista Marie Claire i conegut col·laborador a diferents mitjans de comunicació del país ha optat per l’Albí a l’hora d’editar el seu primer llibre, ‘Manual de bones maneres’. L’obra promet ser una de les grans triomfadores de Sant Jordi arreu del país i podria situar l’Albí en una posició privilegiada entre les editorials catalanes. “Per nosaltres el llibre del Marc és un regal”, assegura Huch.

Però a banda del ‘Manual de bones maneres’, l’Albí prepara el dia del llibre i la rosa amb l’esperança de consolidar-se com una marca potent a nivell local i de proximitat. En aquesta vessant, Huch destaca la novetat del novel·lista Jordi Cussà, que, gràcies a l’Albí, recupera ‘Cavalls Salvatges’. L’obra va ser editada per primera vegada l’any 2000 per La Columna, però amb els anys s’ha anat perdent i ha acabat descatalogada. Per això, ara, Cussà i l’Albí li han fet un rentat de cara per recuperar-la. “No és una reedició, sinó una nova edició, ja que l’autor l’ha revisada de dalt a baix”, ha recalcat Huch.

Altres obres que de ben segur destacaran en l’àmbit local són ‘Mil Camins’ de Quim Sala o el llibre del Certamen Literari de Queralt 2016, que recull les obres premiades en el concurs del Centenari. També debuten en un Sant Jordi ‘Deu visites al company absent’, de Josep Tomàs Cabot; ‘El moll de l’os’, de Xavier Franquesa; ‘Poemes de l’equinocci’, de Josep Grifoll; ‘Records de mestres’, de Maria Dolors Guàrdia; ‘Gaià, t’estimo’; ‘Finestra poètica a Essaouira’, de Noemí Morral; ‘A l’aguait dels finestrons’, de Rossend Sellarés; i ‘El Roure de la Senyora’, de Pere Selva.

La necessitat de donar l’oportunitat als autors locals

D’altra banda, Jaume Huch ha aprofitat l’arribada del Sant Jordi per posar sobre la taula un problema que “va a més” i és “un drama” en el món de la literatura: “Les vendes no només es concentren en poques editorials, sinó també en pocs títols“.

Huch lamenta que a finals d’any “només són 4 o 5 llibres els que es venen molt” i, per això, és important “donar importància als autors que defensen la literatura de proximitat des del territori“. Un exemple, ha dit, és Jordi Cussà, un autor amb una quinzena de novel·les de gran qualitat que enguany tornarà a signar llibres a la plaça de Sant Joan de Berga en la seva ja tradicional parada al bell mig de la ciutat.

També serà a la mateixa plaça el filòsof berguedà Quim Sala, que aprofitarà la parada de l’ANC i Òmnium Cultural per signar obres a tots aquells lectors que ho desitgin. En el seu cas, ven nombroses obres però aquest any ‘Mil camins’ es postula com la més comercial, ja que s’estrena en un Sant Jordi.

albi-2017-stjordi-2Captura de pantalla 2017-04-21 a les 15.03.25