Titelles i codis QR, l’enginyosa idea de l’escola de Montmajor pel mercat de cooperatives

Els alumnes de cicle mitjà de l’escola Gira-sol de Montmajor participaran un any més en el mercat de cooperatives escolars que organitza des de l’any 2010 l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i que se celebra aquest dissabte, 20 de maig, a la plaça Cim d’Estela de Berga. Ho fan amb el nom de Giraboom, una proposta divertida, enginyosa i original que engloba l’art, la tecnologia i l’oci.

Els alumnes de Montmajor posaran a la venda jocs de titelles fets manualment. Han fet una cinquantena de caixetes on també hi ha el conte (amb il·lustracions fetes per als nens i nenes de l’escola) i un codi QR per tal que el comprador pugui veure la història a través d’una pantalla i amb les veus dels creadors de fons, explicant la història.

Els impulsors de la cooperativa -els nens i nenes de cicle mitjà- tenen entre 8 i 10 anys, són 11 persones i totes elles tenen un càrrec concret dins l’empresa. El Joan Casas i el Pol Canudas són els dos presidents. El Narcís Torrentó i l’Andreu Subirana són els Relacions Públiques, la Noèlia Garzón és la secretària, el Pol Alguer és el comptable, l’Oriol Fíguls i el Lleí Bové són els fotògrafs, la Paula Fíguls i el Roger Cols són els comercials i l’Alexei Proteanu, un nou soci que es va adherir a la cooperativa a mig curs però que des d’aleshores també ha participat en la presa de decisions.

Els rols es van adjudicar per un sistema molt democràtic. Són pocs, es coneixen molt entre ells i ho van aprofitar. Els nens i nenes de la classe van descriure un per un cada membre de la cooperativa per tal de trobar els seus punts forts i, així, descobrir quin era el rol que més li esqueia.

Una escola petita i singular

La cooperativa funciona des del mes de setembre, a principis de curs. El primer que van decidir és com es dirien, quin logo els representaria i quins productes produirien per posar a la venda. Inicialment i en veure que només eren 11 nens a cicle mitjà, els impulsors de la cooperativa van optar per demanar ajuda a la resta de l’escola.

Tant els alumnes de cicle superior com els de cicle inicial es van sumar a la iniciativa com a socis, aportant-hi els 4,20€ que hi van aportar els impulsors com a inversió inicial. A canvi, els impulsors destinaran bona part dels beneficis (un 90%) a activitats per a tota l’escola com una partida de paintball, una gimcana, la millora del pati, una cursa de fang, curses de boles inflables, guerra de pistoles d’aigua, una pedalada o jocs inflables. El 10% restant es destinarà a una entitat benèfica que els impulsors de la cooperativa decidiran un cop hagin participat en el mercat i tinguin els beneficis recaptats.

Complicacions resoltes, èxits gratificants

La classe ha afirmat que una de les coses que més els ha costat en aquests mesos de treball en equip és posar-se d’acord. Tot i que es coneixen molt, han prioritzat donar veu a tots els socis i hi havia punts de vista molt diversos en pràcticament cada presa de decisions. Malgrat això, estan satisfets perquè sempre han sabut trobar el consens.

En clau positiva, els socis asseguren que l’experiència de fundar una cooperativa i prendre les decisions que marcaran el seu futur els ha servit per treballar en equip i aprendre a escoltar punts de vista diferents. A més, diuen, s’ho han passat molt bé i esperen que la diversió es tradueixi en beneficis de cara al mercat de cooperatives d’aquest cap de setmana.

Ho esperen amb il·lusió i ganes de demostrar que l’esforç i la feina han valgut la pena. Per això, i tal com fa cada any la cooperativa del centre, han fet un vídeo per anunciar que tornaran a participar en el mercat de cooperatives escolars. El pots veure fent clic aquí.

X