El Berguedà implementa a Catalunya un projecte que permet als joves fer invents tecnològics

Més d’un centenar d’alumnes de secundària de cinc instituts del Berguedà participaran aquest dissabte, 27 de maig, en les jornades Innova PETIT 2017. Tots ells presentaran 29 projectes que combinen innovació i tecnologia realitzats per equips de 3 i 4 persones d’entre 12 i 16 anys. L’acte se celebrarà al Casal de la Vila de Bagà, de 16.30h a 20h de la tarda.

La iniciativa Innova PETIT fomenta l’esperit emprenedor i la creativitat en els joves i arriba a Catalunya de la mà de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Fins ara no s’havia implementat mai a Catalunya, ja que només es treballa a Valnalón (Astúries) i Arteixo (Galícia). En concret, consisteix en detectar necessitats o problemes i oferir solucions convertint materials a través de la tecnologia.

Els nens i nenes estudien la viabilitat de cada idea i seleccionen la més factible per construir el prototip. Un cop fet, analitzen les possibilitats de comercialització i participen en la Expo Innova Petit, avui mateix, encaminada al llançament del producte.

El president de l’Agència de Desenvolupament, David Font, ha explicat en la roda de premsa de presentació que es tracta d’oferir “una nova escletxa dins l’educació dels alumnes del Berguedà”. A més, de cara al futur, Font ja ha assegurat que la idea de l’Agència és seguir apostant per aquesta iniciativa però “l’última paraula sempre la tindran els centres”. “Ells ens han d’acabar dient si és un programa útil”, ha recalcat.

Observar, analitzar i innovar

La roda de premsa d’aquest matí també ha comptat amb una noia, l’Aina Orriols, que ha format part d’un dels 29 equips que seran a Bagà aquest dissabte. L’Aina ha explicat el projecte des de la perspectiva d’una alumna. Segons ha dit, van arribar a la conclusió que les seves motxilles per anar a l’escola pesaven molt i van pensar en la manera de reduir el pes i l’esforç que suposa carregar-les a l’esquena. El resultat, ha explicat, és un carro intel·ligent.

A més, el projecte ha acabat resultant un invent de major abast. Segons l’Aina, la idea del seu equip també es podria aplicar a persones que no poden portar tan pes, com per exemple les dones embarassades o les persones grans.

X